дом Култура Симфониета представя: Премиерни български творби на шуменска сцена

Симфониета представя: Премиерни български творби на шуменска сцена

0
ДЯЛ

Този четвъртък от 19:05 часа в концертна зала „Проф. Венета Вичева“ ще прозвучат две премиерни български творби. Сюитата „Балкански звуци“ върху български народни мотиви (по-късно преименувана на „Балканска сюита“) се счита за първата българска симфонична творба. Именно с нея през 1903 г. Добри Христов завършва Пражката консерватория в класа по композиция на Антонин Дворжак. Концертът за виолончело и оркестър на Христо Йоцов е неговата последна работа в жанра на инструменталния концерт. Написан е през 2016 г. специално за проф. Анатоли Кръстев, когото ще имаме удоволствието да чуем като солист. Програмата е допълнена с „Вариации на тема от Хайдн“ от немския композитор Йоханес Брамс.

Проф. Анатоли Кръстев завършва Консерватория в Тунис при Гвидо Еврайт и Държавна музикална академия в София (в класа на проф. Велко Карастоянов). Специализира при Андре Навара и Янош Старкър. От 1972 г. преподава в НМА „П.Владигеров“, където и в настоящия момент е професор и зам.-ректор. Ръководи майсторски класове във Франция, Англия, Белгия, САЩ, Корея, Гърция, Португалия, Бразилия, Македония, Сърбия и др. Почетен президент е на Академията за млади таланти в Марсилия (заедно с Я. Старкър и Морис Баке), член е на жури в международните конкурси във Ваймар и Прага („Пражка пролет“), Бразилия и др. Има многобройни награди и отличия от конкурси, фестивали, форуми. Носител е на Кристална лира (2004) и Златна лира (2007) на СБМТД и Наградата „Златна муза“ (2007). Негови възпитаници са солиращи артисти, концертмайстори и оркестранти – на най-реномирани подиуми, в престижни състави, както и педагози във висши музикални училища и университети – в Европа, Северна и Южна Америка, Азия, Африка. Категоричният професионализъм, яркият артистизъм и впечатляващият репертоар отвеждат Анатоли Кръстев към най-известните подиуми у нас и в чужбина (Европа, Америка, Азия и Африка). Солист е на всички български и редица европейски и американски оркестри. Международната концертна дейност на Кръстев включва още участия във фестивали (Фландърски-Белгия, Международните срещи на виолончелисти в Рио де Жанейро, Бразилия и др.), солови рецитали и музициране с известни артисти (Юри Башмет, Минчо Минчев, Стойка Миланова, Боян Воденичаров, Дороти Дороу, Валтер Буйкенс, Робер Гроло и др.) и диригенти (Ури Майер, Дьорд Лехел, Йосиф Конта, Арнолд Кац, Добрин Петков, Димитър Манолов, Васил Казанджиев, Георги Димитров, Емил Табаков, Милен Начев и др). От 2000 г. Кръстев основава (с Йосиф Радионов и Майер Франк) клавирното трио „Кинор“, а от 2002 – виолончеловия ансамбъл „Cellissimo“ (с Калина Кръстева и Атанас Кръстев).
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияНационалният пленер по живопис „Шуменско плато“ събра творци от цялата страна
Следваща статияИма задържан за убийството на Виктория Маринова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here