дом Общество СИДП с разяснителна кампания за мерките срещу африканската чума по свинете

СИДП с разяснителна кампания за мерките срещу африканската чума по свинете

0
ДЯЛ

Директорът на Североизточното държавно предприятие инж. Веселин Нинов и директорът на РДГ-Шумен инж. Емил Гелов се срещнаха с хората, които стопанисват дивечовъдните участъци към Държавните горски стопанства на територията на Шуменска и Търговишка област. Това съобщиха от СИДП. На срещата на 28 юни участваха и ловни специалисти от стопанствата в двете области, както и ловният експерт на СИДП инж. Тервел Стефанов. Повод за срещата бе африканската чума по свинете и увеличаването броя на заболелите животни в съседна Румъния.
От миналата година говорим за африканската чума по свинете, но нищо реално не се прави, за да намалим загубите от болестта, ако дойде и в България. Все се надяваме, че чумата ще ни отмине, но вече е въпрос на дни тя да дойде и при нас. Представете си какво ще стане ако болестта дойде утре при условие, че смъртността при АЧС е 90%. Всеки от вас трябва да намали популацията на дивите свине в района, който стопанисва. В Германия го направиха и там чума няма. Но там се ловуваше с всички възможни средства и виждате, че ефект има. И ние трябва да намалим броя на дивите свине час по-скоро, за да предотвратим големите стопански загуби, които ни чакат, с тези думи се обърна директорът на инж. Веселин Нинов към хората, които стопанисват ловните райони. Той допълни, че месото от отстреляните животни може да се реализира сега, дори и да е на по-ниска цена, защото ако чумата дойде загубите за всички ще са големи и тогава никой няма да може да спечели от животните в района си. Инж. Нинов каза още, че ако болестта премине границата ловът за дива свиня чрез гонки най-вероятно ще бъде забранен, ще се забрани и разпространението на месо от районите, които ще бъдат засегнати.
Колкото по-малък е броя на животните на една територия, толкова по-малка е възможността болестта да проникне, категоричен бе инж. Нинов.
Превенцията винаги излиза по-евтина от мерките постфактум. Вие работите в стопански участъци и за да ви излезе сметката трябва да направите нещо преди да се е случило събитието. Няма смисъл да стоим и да чакаме, а след това да мислим какво да правим и как да ограничим щетите. Нека да направим така, че чумата да не ни изненада, категоричен бе и директорът на РДГ-Шумен инж. Емил Гелов.
Стопанисващите ловните участъци споделиха, че трябва да се направят промени в законите и при такива ситуации министърът да може да променя датите за лов и броя на дните в които се ловува, за да може наистина да се постигнат резултатите, които се очакват.
В края на срещата директорът на СИДП инж. Веселин Нинов призова присъстващите да създадат организация и да отстрелят възможно най-много диви свине, за да няма притеснения ако чумата дойде. Той посочи, че в момента животните са повече, гъстотата им е по-голяма от допустимото и отговорност на всички е популацията да се поддържа в разумни граници, за да нямат проблеми стопанисващите ловните райони, специалистите от стопанствата и ловците.
В петък инж. Веселин Нинов се срещна и със стопанисващите дивечовъдните участъци към Държавните горски стопанства в областите Варна и Добрич.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статия„Луди млади“ – световни шампиони от World Dance Cup в Испания
Следваща статияНамаляваме с 9 души на час, населението на страната вече е под 7 милиона