дом Политика Сигнал в ОИК: И кметът на Мараш участва в управлението на фирма

Сигнал в ОИК: И кметът на Мараш участва в управлението на фирма

0
ДЯЛ

В Общинска избирателна комисия (ОИК) Шумен е постъпил сигнал от председателя на Общинския съвет, в който се твърди, че кметът на кметство село Мараш – Красимира Спасова Минкова е вписана като член на Управителния съвет на Потребителна кооперация „Съзнание“, съобщиха от комисията.
Това обстоятелство е в противоречие с чл.41 от Закона за местното самоуправление и местната администрация. Именно този текст не позволява на кметове и кметове на кметства да участват в ръководството на търговски дружества, както в случая.
Приложена е разпечатка от интернет страницата на Агенцията по вписвания – Търговски регистър по партидата на Потребителна кооперация „Съзнание”.
В сигнала се иска ОИК да предприеме всички действия за установяване на обективната истина с оглед потенциалната възможност за възникване на конфликт на интереси при изпълнение на длъжността от избрания за кмет на кметство – Красимира Минкова.
След извършена проверка ОИК Шумен в Търговски регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел е установено, че лицето Красимира Спасова Минкова към 25.02.2020г. е вписана като член на управителния съвет на Потребителна кооперация „Съзнание“.
Съобразно изискванията на чл. 41, ал.3 от ЗМСМА, в едномесечен срок от обявяването на изборните резултати, съответно от приемането на Решението на Общински съвет, лице, което при избирането му за кмет заема длъжност или осъществява дейност по ал. 1 на чл. 41 от ЗМСМА, предприема необходимите действия за прекратяване на дейността и/или за освобождаването му от заеманата длъжност и уведомява писмено за това председателя на Общинския съвет и Общинската избирателна комисия.
До този момент обаче ОИК не е уведомена в законния срок от Минкова за изпълнение на изискванията от Закона.
Решено е да се изиска от Агенция по вписванията Търговски регистър и регистър на Юридическите лица с нестопанска цел информация за вписванията по партидите на Потребителна кооперация „Съзнание“, за периода от 03.11.2019г. до 03.12.2019г. А Общински съвет Шумен да предостави сведение – информация дали и на коя дата Минкова е предприела необходимите действия от Закона.
24shumen.com потърси коментарът на кмета на Мараш по създалата се ситуация.
„Аз каквото трябва съм го направила. Подала съм си документите в срок. Има отказ от Агенцията по вписванията, но аз не съм уведомена. Защо – това е друг въпрос”, заяви Красимира Минкова.
Не е минало Общото събрание на кооперацията, която трябва да ме освободи. Събранието е насрочено за 11 март, сподели още тя.
В подобна ситуация се намира и кметът на село Мадара Неделчо Неделчев, който също участва в управление на фирми.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияСпират за час движението по път I-4 от Търговище до п. в. „Белокопитово
Следваща статияСтатистиката: Увеличават се броят на работещите в областта

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here