дом Общество Седем сигнала за трудови нарушения са подадени от областта чрез приложението VOX

Седем сигнала за трудови нарушения са подадени от областта чрез приложението VOX

0
ДЯЛ

Седем сигнала за трудови нарушения са подадени от Шуменско чрез мобилното приложение VOX КНСБ. Това съобщи областният координатор на КНСБ-Шумен Анета Денева.
Приложението стартира през юни 2019 г. и вече има над 100 хиляди сваляния от магазините App Store и GooglePlay. Резултатите от функционирането на платформата са представени на специална пресконференция на КНСБ „Недеклариран труд и нарушаване правата на работното място в рамките на Седмицата на действието на Европейската кампания за деклариран труд (21-25 септември).
Общо 108 са сигналите в приложението, като 102 от тях са негативни, а 6 са подадени като позитивни. 62 от сигналите са препратени към институциите- 46 към Главна инспекция по труда, 9 към Национална агенция за приходите и 7 към Комисията за защита на потребителя. Приключени са 67 сигнала. На други 30 се очаква отговор от институциите. При 5 от сигналите е изискано от сигнализиращите да публикуват допълнителна информация, за да се осъществи проверка.
Негативни сигнали има получени от 21 области от страната, като най-много те са областите София – 31, Бургас – 12, Варна и Стара Загора с по 9 сигнала, Шумен – 7, Видин и Кюстендил и Плевен с по 4 сигнала. Останалите области са с между 1 и 2 сигнала.
„От област Шумен към Мобилното приложение VOХ са подадени седем като два от тях са в категорията ”Извънреден труд извън законовите норми”, един в категорията „Заплата в плик”, три в категорията „Насилие и тормоз на работното място” и един в категорията „Неплатени заплати и осигуровки”. Четири от сигналите са приключили положително, т. е констатирано е нарушение и са предприети необходимите мерки, а три са в статус на обработка, след препращане към ГИТ. Четири от сигналите са от реалния сектор, а три са от публичния- в сферата на образованието.
Има изпратени множество сигнали и в Регионалния съвет на КНСБ Шумен, като най- често са за неправилно изчислени или неизплатени обезщетения по КТ, за изчерпани по време на „извънредната ситуация ”отпуски, за тормоз на работното място, неосигуряване на храна и топли напитки при полагане на нощен труд и др.
В секторно отношение на национално ниво най-висок брой на негативни сигнали са в областта на търговията и услугите – 64, туризма, хотелиерството и транспорта общо 20 сигнала. Относно другите отрасли, активността на потребителите по повод подаване на негативни сигнали е по-малка- в сферата на образователната система има постъпили 4 сигнала, читалищно и библиотечно дело – два, пенсионерските клубове- два. Държавната администрация – два сигнала, Здравната система – четири сигнала. В промишленост има три сигнала, в културата сигналът е един.
Интересно е, че в категорията „Позитивните сигнали” има 6 броя от София, Стара Загора и Плевен и са в областта на търговията, училищната и здравна система.
Един от проблемите, които се наблюдават при подаването на сигнали от страна на потребителите, е че не винаги посочват точния адрес на местонахождението на обекта, срещу когото е сигнала, дори след осъществяване на разговор по телефона потребителите не посочват въпросната конкретика, което затруднява институциите при осъществяване на проверката.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияБойко Борисов: Ние важните неща за България ги свършихме в този мандат
Следваща статияНови петима с COVID-19 в Шумен и по един във Вълнари, Климент и Черноглавци

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here