дом Други Свидетел по делото „Хитрино“: Служител от НКЖИ диктуваше на следовател какво да...

Свидетел по делото „Хитрино“: Служител от НКЖИ диктуваше на следовател какво да пише за огледа

0
ДЯЛ

Скандални факти разкри по време на днешното съдебно заседание по мегаделото „Хитрино“ един от свидетелите. Показанията на Светослав Първанов, зам.-управител на фирмата превозвач на цистерните „Булмаркет“ шокираха даже съдебния състав. Лъснаха сериозни проблеми при извършените огледи от разследващите.
„По време на огледа на местопроизшествието отговорен служител на Националната компания по железопътна инфраструктура /НКЖИ/ диктуваше на разследващия следовател на Националната следствена служба какво да впише в протокола. Нямам доверие на такова разследване“, свидетелства Първанов. Той уточни, че е заснел всичко. И снимковият материал вече е доказателство по делото.
Според свидетеля касаело се за замервания с уред крачкомер и рулетка. Но тези действия трябвало да бъдат извършени от следователя. На 15 декември е бил извършен огледът на мястото на дерайлирането на вагоните.
Окръжният прокурор Маргарита Георгиева, наблюдаващ прокурор по делото, попита: „Вие установихте ли опорочени процесуално следствени действия при огледа“? Отговорът беше еднозначен – да.
Съдия Румяна Райкова намекна, че може да се наложи повторен разпит на свидетеля.
Първанов констатирал по време на огледа и нещо много странно и необичайно – на участъци от влаковия коловоз, върху които нямало абсолютно никакви поражения имало горящи дървени траверси от релси.
Пред 24shumen.com свидетелят бе категоричен – „Направил съм хиляди снимки и съм ги представил на Национална следствена служба.“
В резултат на жп катастрофата в цистерна 10 се е получил огромен отвор, откъдето е изтекло цялото превозвано количество втечнен пропилен. Образувал се е е облак, който достига до източника на взрива – печка на твърдо гориво. Именно от старата къща в центъра на селото е тръгнала детонацията и последвал адския взрив. Първите жертви са семейство, това е заключението от пожаро-техническата експертиза, изготвена от екип от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. В екипа е участвал и експертът от Академията на МВР доц. Тихомир Цветанов.
Той разказа, че фаталната печка е иззета като важно доказателство по делото.
На следващото заседание ще бъдат разпитани експертът по жп катастрофи от Румъния Лука Паиш и колегата му от Берлин Хенрих Аммусер. Те са участвали при огледите на щетите от жп инцидента.
Според съдия Райкова възможен е и вариантът двамата да бъдат разпитани чрез видеоконферентна връзка.
При закрити врати бе разпитан зам.-председателят на ДАНС Олег Петков.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЗабавни игри, изненади и награди за Международния ден за борба с наркоманиите
Следваща статияДъжд и градушка парализираха Шумен (снимки и видео)