дом Други „Свидетели на Йехова“ vs Общината: Сектата спечели битката

„Свидетели на Йехова“ vs Общината: Сектата спечели битката

1
ДЯЛ

„Свидетели на Йехова в България“ спечели делото срещу Наредба №1 на Община Шумен за поддържане и опазване на обществения ред. Днес Административният съд в града разпореди, че те са незаконни и че с приемането им Общинският съвет е излязъл извън предоставената му компетентност.
Според съда атакуваните текстове противоречат и на нормативни актове от по-висока степен – приетите забрани за религиозни прояви на публични места, за публична религиозна дейност и за религиозна агитация по домовете на гражданите според мотивите на съда не са съобразени с ЕКЗПЧОС, Конституцията на Република България и Закона за вероизповеданията.
Решението подлежи на обжалване пред Върховен административен съд. Адвокати на Общината бяха Даниела Русева и Иван Георгиев.
Припомняме, че Община Шумен влезе в списъка на 16-те български общини срещу които „Свидетели на Йехова “ заведоха дело за нарушени религиозни свободи. Религиозната организация атакува в съда текстове от Наредбата за поддържане и опазване на обществения ред на територията на община Шумен. Тези текстове забраняват нетрадиционни за България религиозни общности да осъществяват дейност близо до училища, детски заведения и културни институции. Както и ползването на публични сгради за религиозни обреди, както и религиозната пропаганда в домовете.
„Ние гласувахме забрана на религиозна пропаганда по домовете на гражданите, а те ни обвиняват, че сме нарушили техните религиозни права“, заяви преди делата проф. Борислав Беджев, председател на Общински съвет Шумен.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияРодители и експерти в разговор за здравето на децата
Следваща статияКметове към депутатите от ГЕРБ: Нека хората сами да си избират кметския наместник

1 коментар

  1. Нека да дойдат да ми звъннат вкъщи, да видим кой кого ще притеснява тогава. Ще им заведа аз дело!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here