дом Други Санират още 7 блока по Националната програма за енергийна ефективност

Санират още 7 блока по Националната програма за енергийна ефективност

0
ДЯЛ

Започва санирането на нови 7 блока в Шумен по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.
„До момента са санирани 20 блока, за които вече има разрешение за ползване с акт 16. От 15 август предстои саниране на още 7 жилищни блока“. Това заяви днес пред журналисти на редовния брифинг в Общината зам.-кметът по строителство и екология инж. Боян Тодоров.
Дейностите, които ще бъдат извършени при санирането, са топлинно и хидро изолиране на покрив, мълниезащитна изолация, подмяна на съществуваща дървена дограма с PVC, топлинно изолиране на външни стени, ремонт на стълбищните клетки и подмяна на осветление на стълбищните клетки. Срокът за изпълнението им е 4 месеца.
Всички други дейности, които гражданите искат, се заплащат допълнително със сключен договор към фирмата изпълнител.
Вече има избрани изпълнители и надзор. Фирмите, които ще извършват санирането са шуменски консорциуми, обединение между проектанти и строители. В момента тече срок за проектиране по надлежния ред.
Имало живущи, които сами са махнали носещи стени и там се налага укрепване на сградите. Ако не ги поправят доброволно, Общината ще извърши тази дейност за своя сметка след което ще си търси средствата по съдебен ред.
Собствениците, които самоволно са премахвали вътрешни носещи стени, ще трябва да извършат укрепване за собствена сметка.
„Много са случаите на извършени конструктивни промени, за които не е имало разрешение за строеж. В доклада от обследването е записано, че трябва да бъде извършено укрепване. Там, където собствениците не го извършат доброволно, Общината ще извърши необходимото укрепване, след което ще търсим да възобновим сумата по съдебен ред“, уточни инж. Валентина Йорданова, директор на Дирекция „устройство на територията“.
Седемте жилищни сгради, които ще бъдат санирани са на ул. „Милан Борисов“ 12, ул. „Средна гора“ 7, ул. „Генерал Столетов“ 7, ул. „Неофит Рилски“ 6, ул. „Петър Берон“ 2, ул. „Съединение“ 83 и бул. „Симеон Велики“ 67.
Все още няма яснота дали Програмата за саниране ще продължи и през идната година.
Общата стойност за санирането е 4 432 243 лв. без ДДС.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статия„Откраднат“ автомобил се намери, собственичката забравила, че го дала на познат
Следваща статияФрезоват старите дънери по нова технология, засаждат 200 нови дръвчета