дом Общество Само за седмица: 5 случая на ухапани от кучета в Шуменско

Само за седмица: 5 случая на ухапани от кучета в Шуменско

0
ДЯЛ

През изминалата седмица на територията на област Шумен 5 души са били ухапани от куче, сочи справка на сайта на Регионална здравна инспекция. 4 от случаите са в Шумен, а един в село Трем. За ухапване от бездомно куче отговорност носят общините, а за ухапване от домашно куче – неговият собственик.
Съгласно Закона за задълженията и договорите (ЗЗД) пострадало от ухапване лице може да съди общината за нанесени имуществени вреди (разходите за лекарства, лечение, психолог) и неимуществени вреди (болката, уплахата, стреса).
На общината със закон е възложен надзор върху безстопанствените кучета, изразяващ се в изпълнение на вменени конкретни задължениявъв връзка със здравето, популацията и поведението на кучетата. Според чл. 50, т. 2 от ЗЗЖ организациите и лицата по чл. 49 от ЗЗЖ, физически и юридически лица, вземат мерки за предотвратяване на агресивно поведение на кучетата към хора или животни.
Когато обаче организациите и лицата по чл. 49 от ЗЗЖ, които имат грижата и надзора, не изпълнят задължението си за вземане на мерки за предотвратяване на агресивно поведение на кучета, те отговарят за причинените ви вреди. При условие, че нападението върху човек или върху друго животно е извършено от домашно куче (с или без намордник) отговорност за неговите действия носи стопанинът му.
За периода са регистрирани общо 41 случая на остри заразни заболявания срещу 45 случая за предходната седмица. От тях 25 са случаите на остри респираторни заболявания (ОРЗ) и грип срещу 22 за предходната седмица. През седмицата е регистриран и един случай на Вирусен хепатит.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияДенонощието на пътя: 1 неправоспособен с нерегистриран мотопед, 1 ПТП, 47 акта и 64 фиша
Следваща статияАфриканска чума по свинете: Свикват заседание на Областната епизоотична комисия