дом Общество Само глоба при липса на „Гражданска отговорност“, въвеждат много промени в правилата...

Само глоба при липса на „Гражданска отговорност“, въвеждат много промени в правилата за движение

0
ДЯЛ

Само глоба ще се налага за липса на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ и вече няма да се регистрират коли без полица. Тази промяна по всяка вероятност ще залегне в новия Закон за движенията по пътищата, след като настоящият се разделя на три части, съобщава началникът на „Пътна полиция“ комисар Бойко Рановски след обсъждане на проектите на кръгла маса с експерти по безопасност на движението, пише „Телеграф“. Само за миналата година автоматично е била прекратена регистрацията на около 850 000 коли от общо малко над 4 милиона моторни превозни средства, след като собствениците им са пропуснали да платят следващата си вноска за „Гражданска“.
„Преценихме, че паричната санкция е достатъчно сериозно наказание и няма нужда от дерегистрация на автомобилите“, обясни комисар Бойко Рановски. Експертите от МВР, които са писали проекта за нов закон за шофьорите, са добавили и възможност, с която на място при проверка на пътя на нарушителите да се връчват не само фишовете, които не са платили, когато е трябвало, а и наказателни постановления.
„70% от връчените глоби се плащат. По този начин ще вдигнем процента на издължаване“, уточни шефът на КАТ.
Очакват се множество промени в правилата на движение, с които ще се размени предимството на пътя, уточниха от „Пътна полиция“. Ако в момента при булевард в локално платно, колата в локалното е с предимство, ако се движи направо, а колегите му надясно, в текст в новия закон нещата се обръщат. Въвежда се и абсолютно предимство на шофьорите в кръгово кръстовище, когато вече са в него. Междувременно на водачите ще бъде разрешено да паркират колите си поне 21 метра от пешеходни пътеки, за да има видимост както за тях, така и за пресичащите. За първи път в България ще бъдат въведени т. нар. зона 30, в която на практика пешеходецът е цар и винаги е с предимство. „Тя ще се изгражда на определени места с изключение на големи пътни артерии като булеварди“, казаха още от КАТ.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияДнес се навършват 32 години от най-голямата ядрена авария в света
Следваща статияОтпадъци горяха край Гробищния парк

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here