дом Политика Румен Радев: Не може проваленото управление на Борисов да определя бъдещето на...

Румен Радев: Не може проваленото управление на Борисов да определя бъдещето на страната

0
ДЯЛ

Нестихващите протести са истинският обществен вот на недоверие към правителството, подчерта пред журналисти държавният глава

Не може проваленото управление на Борисов да води каквито и да е конституционни дебати, да продължава да управлява и да определя бъдещето на страната. Цинично е управление, което погази Конституцията, сега да има амбицията да дарява на българските граждани нова Конституция. Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. По думите му това управление е приключило морално и е важно час по-скоро да приключи и формално. Всичко друго е агония, пилеене на историческо време и подклажда още повече на гнева на хората.
Държавният глава апелира към депутатите да не гласуват за експертен кабинет, когато оставката на кабинета бъде подадена, което по думите му е неизбежно. „Експертен кабинет ще бъде измама към очакванията на българите. Не трябва да го допускаме, защото пак режимът на министър-председателя ще организира изборите, а това означава служебно да си гарантира пожизнено управление“, коментира още президентът в отговор на въпрос и допълни, че хората протестират и искат оставката на правителството, за да се сложи край на режима на министър-председателя, а не този режим да се бетонира зад някакъв експертен кабинет, който няма да е нищо друго освен „марионетка“.
Народните представители по Конституция изразяват волята на народа и следва да се съобразят с тази воля, а тя е ясна – незабавни оставки, служебно правителство, честни избори и ново доверие, посочи още държавният глава. По думите на президента, независимо от различните си политически убеждения и провокациите, българите са решени да отстранят властта, която се е превърна в символ на корупцията, застоя и пропилените възможности пред страната. „Тези нестихващи протести са истинският обществен вот на недоверие към правителството, каза още Румен Радев и отбеляза, че за първи път нашите сънародници зад граница са изключително консолидирани и това е показателно за тяхното отношение към управляващите.
Помолен да коментира предложените от управляващите промени в Изборния кодекс, президентът посочи, че това са нагли опити за осигуряване на пожизнено управление на министър-председателя и категорично не трябва да се приемат в този си вид. „Трябва да се гарантира категорично машинното гласуване и не може с лека ръка да се зачерква желанието на хората, искането на милиони наши сънародници зад граница, за дистанционно електронно гласуване“, подчерта още Румен Радев.
Държавният глава обяви, че има готов проект за промени в Конституцията, но няма да се остави да бъде въвлечен в този дебат и добави, че ще го инициира веднага, когато оставките на министър-председателя и главния прокурор бъдат подадени.
Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили беше на посещение във Военната академия „Георги С. Раковски“, където откри новата учебна година в най-старото висше военно училище у нас.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статия710 първолаци в община Шумен ще прекрачат училищния праг на 15 септември
Следваща статия51-годишният Сашо Б. изнасилил възрастна жена, остава зад решетки

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here