дом Политика Румен Радев към депутатите: На вас се пада мисията да възстановите парламентаризма

Румен Радев към депутатите: На вас се пада мисията да възстановите парламентаризма

0
ДЯЛ

На вас се пада мисията да възстановите парламентаризма. Трябва да има реален парламентарен контрол върху изпълнителната власт. Никой не може да ви разменя, продава или отдава под наем, нито да заглушава гласа ви. Вие носите свободната воля и доверието на хиляди избиратели и не можете да бъдете крепостни на никой политически лидер. 45-ото Народно събрание се свиква в сложно време. То е израз на общата воля за промяна. Някои от вас вещаят кратък живот на 45-ото НС, но това ще покаже само времето. Пред парламента стоят отговорни и неотложни решения, като първото е създаване на правителство. Още в понеделник ще проведа консултации с парламентарните групи за съставяне на правителство.
Това заяви президентът Румен Радев в обръщението си към депутатите в новото 45-о Народно събрание. В тържественото си слово държавният глава изтъкна предизвикателствата, пред които са изправени новите законотворци, както и задачата им да излъчат правителство.
„Искам да кажа, че безпринципна коалиция може само да задълбочи кризата. Нужни са ясни приоритети, ясна ценностна рамка и ясна политическа отговорност. С вота си избирателите поискаха нови хора и избраха вас. Никой не е безгрешен, но онези, чието политическо битие започва сега, имат шанса да запишат на общественото поприще една красива глава в своите биографии, затова приемете липсата на опит като възможност. В тази зала има достойни политици с парламентарно минало, които отстояваха парламентаризма. От вас зависи новото Народното събрание да заработи професионално и почтено. Наследявате една институция в криза – институция, в която системно се прилагаха процедурни техники за избягване на общественото обсъждане. Ключови закони се изменяха чрез преходни и заключителни разпоредби тихомълком. Правният нихилизъм достигна своя апогей, когато правителството реши да печели време под предлог за нова Конституция. Искрено благодаря на тези, които спряха това политическо и юридическо недоразумение“, заяви президентът Радев в своето обръщение.
„Често налагах вето, но рядко аргументите ми имаха оздравителен ефект. Ветото не е акт на война с парламента, а инструмент за усъвършенстване на законите“, допълни той и продължи: Време е, независимо какъв ще е ходът на консултациите и мандатите, парламентът да предприеме действия за реформа на изборния закон. Дължим го на нашите сънародници зад граница, които показаха, че България за тях е не само родно място, но и Отечество, в което желаят да се завърнат. Необходими са решителни действия за демонтаж на отхвърления от избирателите управленски модел. Неотложно е и приемането на промени в нормативната база, които да гарантират гражданските права, ефективното правосъдие, почтена и отговорна прокуратура, прозрачен и предвидим законотворчески процес, засилване на защитата на собствеността и честната конкуренция. Крайно време е Народното събрание да поеме по-осезаем контрол върху харчовете на изпълнителната власт. Нека се даде и шанс на общините за икономически и социален подем за финансова децентрализация.
„Възстановяването на държавността и справедливостта са немислими без свободни медии и независима журналистика. Надявам се да се гарантира свободата на медиите чрез прозрачността на медийна собственост. Старото Народно събрание изолира журналистите и се надявам да поправите тази грешка“, добави Радев.
„Имаме нужда от пълноценен дебат за нивото и обхвата на националните ни амбиции. Искам да ви уверя, че съм готов да участвам в този дебат и да работя съгласно с конституционните ми правомощия. Очаквам парламентът да вземе отношение по Плана за развитие и устойчивост. В заключение съм длъжен да заявя, че в случай че парламентът не успее да излъчи правителство, ще излъча служебен кабинет. На добър час!“, завърши словото си президентът Румен Радев.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статия„Български документи за самоличност“ в Шумен ще работи до 16.30 часа утре
Следваща статияПромяна на движението по „Индустриална“ заради ремонт на уличната мрежа

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here