дом Наблюдател Роми скочиха срещу молитвения дом на „Свидетели на Йехова” в кв. „Бялата...

Роми скочиха срещу молитвения дом на „Свидетели на Йехова” в кв. „Бялата пръст”

1
ДЯЛ

Обществено недоволство назрява в ромския квартал „Бялата пръст” срещу изградения молитвен дом на религиозната организация „Свидетели на Йехова”.
Някои от жителите са притеснени от появата на „Американската църква“, тъй като в България, а в Шумен водещите религии са православно християнство и ислям. Казват, че са объркани къде да влизат – в джамията или в непознатия за тях, все още чужд храм, ”където не се знаело кой, на какъв Бог се моли”. И дали на Иисус или на Йехова.
Пред 24shumen.com Димка Николова пък смело заяви: ”Няма повече да паля свещи, отивам при Йехова. И дано чуе молитвите ми.” Обществена тайна, е че емисарите на „Свидетели на Йехова” упорито търсят последователи сред ромското население в Шумен, а и в областта.
Общественият посредник Иван Капралов разкри, че действително при него има протест от жители на квартала преди започване на строителството на молитвения дом. Не стана ясно дали изобщо някоя институция е взела под внимание обществените настроения. Общински съветници недоволстват, че във възрожденския Шумен има църква на Йеховистите. Във Варна ги изгониха, ние ги приехме, гневят се те.
„Познати, непознати за България, Свидетелите са равноправни заедно със 136 законно регистрирани изповедания в България“, обясни за 24shumen.com експерт от правителствената Дирекция по вероизповеданията.
Припомняме, че в момента „Свидетели на Йехова” водят дело срещу Общинския съвет в Шумен. Те атакуват в Административния съд текстове от Наредба за поддържане и опазване на обществения ред, които забраняват на емисарите им провеждане на религиозна пропаганда по домовете. В първото заседание неотдавна адвокатите им определиха въпросните текстове дискриминационни и за това трябва да се отменят. Шумен е 16- тата българска община срещу която се водят подобни дела.
На снимката: Изглед към квартал „Бялата пръст“
Снимка: Google maps
24shumen.com

1 коментар

  1. Триенето на коментари към „свободата на словото“ ли се числи или към независимостта?! Не става с триене, а с промяна на мисленето!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here