дом Общество РИОСВ-Шумен за скандала със сметището: Глоба до 10 000 лева!

РИОСВ-Шумен за скандала със сметището: Глоба до 10 000 лева!

0
ДЯЛ

По повод скандала с незаконното сметище край село Маломир РИОСВ-Шумен излезе с официална позиция. От екоинспекцията оповестиха, че престои извършителят да бъде поканен за връчване на Акт за установяване на административно нарушение (АУАН). За подобни нарушения и неизпълнение на задълженията си по Закона за управление на отпадъците кметовете на общини се наказват с глоба от 3 000 до 10 000 лева.
Дадено е предписание на кмета на община Върбица да бъдат почистени замърсените участъци, установени при проверката и да се възстановят качествата на околната среда в състоянието, което е било преди замърсяването. Събраните отпадъци следва да бъдат предадени за последващо третиране съгласно разпоредбите по закона за управление на отпадъците. В срок до 7 юли 2020 г. от община Върбица следва да информират в РИОСВ за изпълнението на предписанието от съставения констативен протокол, уточниха от екоинспекцията в Шумен. От ведомството опровергаха информацията на Североизточното държавно предприятие, че не са откликнали на първоначалния сигнал за незаконното сметище.
След като днес в РИОСВ беше получена информация, че на мястото се извършва почистване, директорът лично предприе оглед. Не отговарят на истината разпространените твърдения, че първоначално е отказана проверка. Екоинспекцията предприе своевременно всички необходими действия.
Експерти от РИОСВ-Шумен провериха по сигнал сметище в землището на село Маломир, общ. Върбица. При проверката, извършена в присъствието на органите на реда, представители на община Върбица и горски стражари към Централно управление Североизточно държавно предприятие, се установи, че сметосъбиращ автомобил, собственост на община Върбица, е изхвърлил на място смесени битови отпадъци. По думите на шофьора, управлявал автомобила, отпадъците са от съдовете за организирано сметосъбиране на община Върбица. При огледа експертите установиха, че на терена с площ около 300-400 кв. метра са насипвани, пробутвани и запръстявани битови отпадъци и в момента на проверката е установено наличие на багер. До замърсения терен се стига по горски път, на който има видими следи и образувани коловози от редовно преминаване на товарни автомобили вследствие на нееднократно насипване и запръстяване.
Всяко нерегламентирано изхвърляне на отпадъци е изключително голям проблем, тъй като отпадъците са основен фактор, който води до замърсяване на околната среда, и са сериозна предпоставка за увреждане на природата, както и на живота и здравето на хората. В случая допълнително обезпокоителен е фактът, че теренът попада в защитена зона „Котленска планина“ за опазване на дивите птици, обявена със заповед на МОСВ от мрежа „Натура 2000“.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияСИДП: Направен е опит да се прикрият следите от незаконното сметище край Маломир
Следваща статияОтводниха и заравниха част от горските пътища на Платото

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here