дом Общество РИОСВ проверява сигнал за замърсяване на язовир Шумен

РИОСВ проверява сигнал за замърсяване на язовир Шумен

0
ДЯЛ

След получен сигнал за замърсяване на язовир Шумен с отпадъчни води е извършена проверка в района на бул. „Ришки проход“ от Регионалната екоинспекция, Басейновата дирекция Черноморски район и Регионалната лаборатория към ИАОС.
Установено е заустване на води от дъждовен колектор на канализационната система в началото на обходния път при язовира и второ заустване на отпадъчни води от канал южно до магазин и хотел „Акцион“ при бул. „Ришки проход“.
От Регионалната лаборатория са взети водни проби от точките на заустване за установяване качеството на водата и източника.
Допълнително е проследено трасето на канализационната тръба от която се изпускат отпадъчни води от производствената зона. Установен е източникът на замърсяване – „Фикосота“ ООД и са взети проби от производствените отпадъчни води на предприятието.
По заявка на Басейнова дирекция е взета водна проба от язовира след вливане на потока със замърсени води. Пробата ще бъде изследвана по показатели активна реакция (pH), електропроводимост, температура на водата, разтворен кислород, неразтворени вещества, БПК5, ХПК, амониев азот, нитритен азот, нитратен азот, общ азот, общ фосфор и фосфати като фосфор.
Резултатите ще бъдат оповестени след приключване на всички анализи на водната проба.
Съставени са констативни протоколи и са дадени предписания от РИОСВ и БДЧР на „Фикосота“ ООД – Шумен за преустановяване на заустването на отпадъчни непречистени води и на „ВиК Шумен“ ООД за прекратяване заустването на отпадъчни води в язовир Шумен.
Предстои съставяне на АУАН на нарушителите.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПрофилактика: Електронният портал „Наказателна дейност” на МВР няма да работи
Следваща статияСелски кметове: Нуридин Басри ни притиска да напуснем ДПС! Той: Аз да не съм мафиотски бос?!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here