дом Здраве РЗИ: 151 души са се тествали за СПИН, стартират нови безплатни изследвания

РЗИ: 151 души са се тествали за СПИН, стартират нови безплатни изследвания

0
ДЯЛ

В изпълнение на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ и СПИН, стартира Европейската седмица за изследване за ХИВ и хепатити в периода 23-30 ноември 2018 г., както и отбелязване на 1 декември – Световен ден за борба със СПИН под мото „Узнай своя статус“, който се отбелязва за 30-та поредна година.
РЗИ – Шумен организира следните инициативи за отбелязване на Европейската седмица за ХИВ и хепатити в периода 25-30 ноември 2018 г., както и за Световния ден за борба със СПИН:
-Медийна кампания на материали в сайта на РЗИ;
-Безплатно и анонимно изследване за ХИВ, хепатит В, хепатит С и сифилис в лабораторията на РЗИ – Шумен в периода 23.11-30.11.2018 г.;
-Аранжиране на 3 витрини (пред РЗИ, в Диагностично-консултативен център I и в Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”
-Дискусия на тема: „Как да се предпазим от сексуално-предавани инфекции“, с акцент към превенцията на ХИВ и хепатити, в Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи №3 гр. Шумен;
-Обучителни семинари на тема: „Начини на разпространение на ХИВ, сексуално-предавани инфекциии контрацепция“, с акцент към превенцията на ХИВ и хепатити, с ученици от шуменските училища СУ „В. Левски“, СУ „П. Волов“, ПГСАГ, ПГМЕТТ„Хр. Ботев“, ПГОХХТ, съвместно с доброволци на Български младежки червен кръст (БМЧК);
-Раздаване на здравно-образователни материали и презервативи в централната част на града, съвместно с БМЧК.
В страната функционират 13 Кабинета за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ (КАБКИС) към РЗИ. В тези кабинети се извършват предтестови и следтестови консултации от подготвени медицински специалисти за повишаване на информираността по проблемите на ХИВ/СПИН. От началото на годината до м. юли над 162 000 лица са се изследвали в тях.
В периода 1986 г.- 03.08.2018 г. в България са регистрирани общо 2 876 лица с ХИВ-инфекция. От началото на тази година са открити нови 161 ХИВ-серопозитивни. Запазва се тенденцията от последните години броят на новорегистрираните мъже да е многократно по-голям от инфектираните жени. Съотношението на инфектираните мъже и жени през настоящата година е 6:1 (139 мъже и 22 жени).
Тази година най-засегната е възрастовата група 30-39 г.–44%, следвана от възрастовата група 20-29 г. –25%.
По път на инфектиране се запазва тенденцията от последните години. И през настоящата година 90% от новорегистрираните с ХИВ-инфекция са се инфектирали по сексуален път. 9% са инфектирани при инжекционна употреба на наркотици.
От анонимните тестове за безплатно изследване на ХИВ/СПИН в лабораторията на Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Шумен от на началото на 2018 г. до 14.09.2018 г. са се изследвали 151 лица, от които 55 мъже и 96 жени. При проведените изследвания в РЗИ–Шумен няма регистрирани с диагноза ХИВ.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статия16-годишно момче, пострадало при катастрофа се нуждае от кръводарители
Следваща статияОгън унищожи 2 тона пелети в цех в Смядово

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here