дом Здраве РЗИ-Шумен с инициативи за Свети Валентин

РЗИ-Шумен с инициативи за Свети Валентин

0
ДЯЛ
Снимка: 24shumen.com

АНТИСПИН инициативи за отбелязване на 14 февруари – Свети Валентин – Ден на влюбените, организира Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Шумен. Предвидени са тематични беседи по проблемите на ХИВ/СПИН от представители на Здравната инспекция в Комплекса за социални услуги „Детелина” и Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи в Шумен. Аранжирани са 3 информационни витрини – пред РЗИ, в Диагностично-консултативен център I и Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”. Подготвено е и обучение на тема „Обмен на опит и добри практики” за представители на организации, работещи за превенция на ХИВ.
Партньори на РЗИ в тези инициативи са Общинския здравен център и младежи-доброволци към Българския червен кръст в Шумен.
Това е втори етап на Националната АНТИСПИН кампания, която се провежда всяка година в четири етапа. До края на годината предстоят Ден на съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН, който се провежда в третата неделя на месец май, и лятната АНТИСПИН кампания.
3 467 лица с ХИВ инфекция са регистрирани в България от 1986 г. до 25 ноември 2020 г. Съотношението мъже/жени е 5.5:1 – 85 процента мъже към 15 процента жени. Близо 89 на сто от новите случаи са се инфектирали по сексуален път, а 9 на сто при инжекционна употреба на наркотици. Близо 60 процента от новите случаи са във възрастовата група 30-50 г.
Министерство на здравеопазването осигурява безплатна антиретровирусна терапия на всички нуждаещи се лица. Тя удължава и подобрява качеството на живот на пациентите. 1 809 лица с ХИВ се проследяват в петте сектора за лечение на пациентите с ХИВ/СПИН в страната, като 1 769 от тях получават антиретровирусна терапия.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЧетири села и част от квартал на Шумен са без вода
Следваща статияНяма села без ток и вода в Шуменско

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here