дом Здраве РЗИ: Все по-малко деца посягат към цигарите

РЗИ: Все по-малко деца посягат към цигарите

0
ДЯЛ

Все по-малко деца посягат към цигарите. Това сочат данните от проведена в края на 2019 година анкета на Регионалната здравна инспекция (РЗИ).
Експерти от отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“, съвместно с Общински здравен център – Шумен са провели проучването сред ученици от V клас на всички училища в Шумен.
Анкетата беше насочена към проучване нагласите към тютюнопушенето и другите форми на употреба на тютюн от деца и юноши, тяхната информираност относно вредата и последиците за здравето при употребата на тютюневи изделия, съобщиха от РЗИ.
В изследването участие са взели 233 ученици на възраст 10-12 години. На въпроса „Пушите ли цигари?“ най-голям е броят на отговорилите, че не пушат цигари. В сравнение с резултатите от предходните анкетни проучвания се забелязва намаляване на процента на опиталите да пушат.
От получените резултати е видно, че част от учениците имат пропуски в знанията за вредите от употребата на тютюневи изделия в периода на израстване и формиране на отношение към собственото им здраве. Затова е препоръчително да се обърне внимание на запознаване на учениците с рисковете от новите форми тютюневи изделия наложени от тютюневите компании. Необходимо е да се продължи здравната профилактика не само сред подрастващите, но и сред родителите, които употребяват цигари, с цел да се ограничи пасивното тютюнопушене и подражанието от страна на децата, категорични са здравните инспектори.
По традиция всяка година по инициатива на Световната здравна организация (СЗО) на 31 май се отбелязва Световния ден без тютюн. Събитието се провежда в страните по целия свят, като се подчертават рисковете за здравето, свързани с употребата на тютюн, и се призовава за ефективна политика за намаляване на нивата на неговото потребление.
За настоящата 2020 година темата за Световния ден без тютюн, определена от СЗО е „Да говорим открито за последствията от тютюна!“.
Фокусът на посланията през 2020 г. са насочени към ограничаване на отрицателното въздействие на тютюна върху здравето на младите хора.
Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Шумен реализира през годините редица дейности и кампании за информиране на населението, особено на децата и младежите за здравните рискове в резултат на употребата на тютюневи изделия и пасивното тютюнопушене.
По повод Световния ден без тютюн Министерството на здравеопазването организира конкурс за плакат на тема „Да говорим открито за последствията от тютюна!“, посветен на превенцията на тютюневата зависимост.
От РЗИ – Шумен припомнят, че през цялата година всеки пушач може да се консултира безплатно как да откаже тютюнопушенето в кабинета за консултиранe и отказване от тютюнопушенето в Регионална здравна инспекция – Шумен, пл. „Освобождение” №1, ет.4, ст. №41. Телефон за записване и информация – 054/800 717.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияНови 14 са установените с COVID-19 за денонощие, излекуваните са 10
Следваща статияФондация „Въздигане“ с благотворителен базар за Деня на детето

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here