дом Здраве РЗИ: Водата от 8 обществени чешми не е годна за пиене

РЗИ: Водата от 8 обществени чешми не е годна за пиене

0
ДЯЛ
Снимка: 24shumen.com

Водата от 8 обществени чешми не е годна на употреба, съобщава Регионалната здравна инспекция (РЗИ) след извършено пробонабиране на 31 юли и проведения лабораторен контрол на водата от 11 местни водоизточника.
По всички изследвани показатели за пиене отговаря водата от чешмите в Шумен до к-с „Кьошковете”; по пътя за Паметник „Създатели на българската държава” и в кв. „Дивдядово“, ул. „Изворна“ до комплекс „Бохеми“.
С отклонения по микробиологични показатели е водата от чешмите в местност „Бабешкия мост“ в кв. „Б. Българанов“; по пътя за кв. „Дивдядово“; в кв. „Дивдядово“, ул. „Поройна“; чешма № 1 и чешма№ 2 по пътя за с. Лозево и чешмата на разклона за село Кочово по пътя от Лозево за Новосел. Водата от тези чешми не следва да се ползва за пиене.
Водите от чешмите на ул. „Янко Сакъзов” и на кръстовището на ул. „Тетово“ и ул. „В. Левски“ (срещу Томбул джамия) не отговарят на здравните норми по химични (наднормено съдържание на нитрати) и микробиологични показатели и не следва да се ползва за питейни цели. Измерените стойности за нитратиса съответно 65мг/л и 99мг/л, при максимално допустими 50 мг/л. Водата от тези чешми да не се ползва за пиене от малки деца.
От РЗИ уточняват, че получените резултати отразяват моментното състояние на водата от местните водоизточници. Качествата на водата от тях зависят изцяло от метеорологичните условия, тъй като не се извършва допълнителна обработка (дезинфекция).
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияСъс 162 хиляди лева ремонтират главна улица във Велики Преслав
Следваща статияСтартира второто проучване за потребностите на работодателите от кадри

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here