дом Култура Ремонтират Дома на археолозите във Велики Преслав

Ремонтират Дома на археолозите във Велики Преслав

0
ДЯЛ

Усилена работа по обновяването на Дома на археолозите във Велики Преслав кипи вече втора седмица. Съвсем нова ще бъде покривната конструкция.
Сградата се намира на 200 метра от Стария град и не е ремонтирана от години. Тук се настаняват проучвателите, които извършват разкопки на старините до късна есен.
„Финансирането на ремонтните дейности е ангажимент на собственика на базата – БАН“, съобщиха от Археологическия музей.
Фирмата изпълнител e от Русе и обещали да покрият навреме сградата. И при нов облик в началото на август да посрещнат екипите – изследователи на древното минало на старата столица.
Началото на сезона ще поставят проучвателите на д-р Петър Димитров от НАИМ към БАН и д-р Мария Манолова от Варненския археологически музей.
Те ще изследват терен до Владетелската базилика, където бе открит голям некропол.
През настоящия сезон е планирано да завършат проучванията на север от главните дворцови сгради в района, където бе намерена водоразпределителната шахта, захранвала Тронната палата и водните съоръжения на Източния площад.
За дейността на двата екипа Министерството на културата е отпуснало 48 хиляди лева.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПродължава информационната кампания срещу Африканска чума по свинете
Следваща статияПаметникът на полковник Константин Каварналиев се завърна на лобното си място

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here