дом Общество Реджеб Синек: Тодор Живков и Пенчо Кубадински ловуваха в Паламара

Реджеб Синек: Тодор Живков и Пенчо Кубадински ловуваха в Паламара

5
ДЯЛ

„Беше през 2005 година по време на брачния период на елените. Вървим рано сутринта с Президента и из цялата гора се чува ревът на животните. Като на концерт! За да не ни усетят, защото духаше от нас към тях, решихме да ги заобиколим. Наближихме елена, но хората от охраната на президента вървят като журналисти. Чупят клони и вдигат шум, а животните чуват и бягат. Предупредих ги да стъпват по-внимателни, в моите стъпки, ама не са научени момчетата и Президентът им каза да спрат и да ни изчакат. Вървяхме още 200 метра и той удари елена, който си беше харесал още сутринта. Хубав трофей беше!“
Така започва разказът си за списание „Лов и куче“ 60-годишният Реджеб Синек, един от дългогодишните ловни водачи в ДЛС-Паламара и продължава: „Президентът беше чест гост в стопанството. Много му харесваше при нас. Винаги е давал висока оценка за работата ни и за животните, които се развъждат в Паламара.“
Още много видни гости от страната и света са идвали и продължават да идват в ловното стопанство през годините. Реджеб Синек и 76-годишният Федаин Юсуф, който също е бил ловен водач повече от 40 години си спомнят как бившият първи Тодор Живков убил глиган през 1970 година, а Пенчо Кубадински е посещавал стопанството често, като с него е ловувала и съпругата му. „Водеха много чужди политици и дипломати. Преди да сключат някакво важно междудържавно споразумение идваха в Паламара, за да ги предразположат и да им доставят удоволствие с добрите условия за отдих и лов, които предлагаме. Стопанството винаги е било елитно! И за разлика от другите стопанства, където идваха основно политици от бившите социалистически страни, то при нас водеха на лов испанци, швейцарци, американци и германци от Федералната република. Гостува ни и президентът на Върховния съд на Германия д-р Немце“, спомня си Реджеб Синек. „Видният немски юрист беше загубил краката си през Втората световна война и не можеше да се качва до чакалото, заради високите стъпала. Протезите му пречеха, но направих специално за него нова стълба и той беше толкова впечатлен от вниманието, което му оказахме, че след завръщането си в Германия беше публикувал статия за Паламара в немското списание „Лов и куче“. По-късно колега на д-р Немце дойде в стопанството и ни показа на написаното. Хората бяха много доволни и не само че се връщаха отново да ловуват при нас, но и ни рекламираха зад граница без да сме ги молили за това“, продължава разказа си Реджеб Синек. Историите нямат край, но на изпроводяк ловният водач ми казва с гордост: „Много хубави ловни стопанства имаше преди, има и сега, ама Паламара е най-хубавото!“
И историята на стопанството е наистина забележителна. Създадено е като дивечовъдна станция през далечната 1932 година от цар Борис III. Основните представители на ловната фауна от едрия дивеч са благородния елен, сърната, дивата свиня, а от дребния дивеч заек, фазан, яребица, пъдпъдък, гургулица, гривек и патици. Повсеместни представители на хищниците са чакала и лисицата и по-рядко вълкът.
Ловът на благороден елен е традиционен за стопанството и годишния отстрел на трофейни животни от 9 до 12 (13) кг. – трофей, може да достигне до 10-15 екземпляра, а селекционно може да се отстрелят над 200 животни в това число приплоди, шилари, млади елени и кошути. Друг вид интересен и изпълнен с предзвикателства за индувидален лов е на диви свине и чакали чрез гонки, като не е лишена и възможността да организира индивидуален лов на сръндаци – трофейно и селекционно, хищници и групово ловуване на зайци, фазани, яребици и пътпъдъци.
Районът е подходящ и за осъществяване на други видове туризъм, като: риболов в множеството изкуствено и естествено създадени микроводоеми, фотолов – запаметяване на незабравимите моменти от срещата с дивеча, който е в изобилие; екотуризъм и посещение на защитени местности, исторически и природни забележителности, като Мадарски конник, старата столица Плиска, които се намира на около 50 км. от ТП „ДЛС Паламара” и др.
Ловна резиденция „Паламара” разполага с 4 апартамента и 6 двойни стаи с включен безплатен интернет и телевизия, конферентна зала за семинари и обучения, зала за хранене, трофейна зала и хол. Посетителите могат да да се възползват от добре оборудвания СПА център, който разполага със закрит басейн с панорамни прозорци. Зоната за релаксация е разположена в непосредствена близост до басейна, който предлага горски изглед. На разположение на гостите има и сауна, турска баня, хидромасажна вана, стая за масаж и фитнес център.
За отдиха и уюта на ловците и гостите са на разположение и един ловен дом и една ловна хижа с общо 17 легла (единични, двойни стаи и 1 апартамент), всеки от които има трапезария, паркинг, много добре развита инфраструктура както и много добре подготвен и квалифициран персонал.
Освен всичко изброено до тук стопанството може да се похвали и с отлични резултати. През 2013 г. са отстреляни 14 броя благороден елен, от които 8 са със златен медал, 2 със сребърен и 4 с бронзов. Също така 1 сръндак и 361 диви свине, от които 1 глиган със сребърен медал и 2 с бронзов медал.
10 животни от вида благороден елен са отстреляни в Паламара през следващата година, като от тях 5 са със златен медал и 5 със сребърен медал. Също така 1 сръндак с бронзов медал, 1 муфлон със сребърен медал и 215 диви свине от които 3 глигана са със златен медал.
И през 2015 година стопанството показва отлични резултати. Отстреляни са 8 благородни елена, от които 3 получават златен медал и 5 сребърен. Сребърен и бронзов медал получават и 2 сръндака, един муфлон също е със сребърен медал, а три глигана са със златен и един със сребърен приз.
През миналата година в стопанството са отстреляни 9 броя благороден елен, от които 5 са със златен медал, 4 със сребърен, както и 1 муфлон и глиган, които също печелят злато.
От началото на тази година до момента в стопанството по време на гонки са отстреляни 146 броя приплоди дива свиня. Колко медали ще бъдат спечелени и колко рекорда ще паднат през този ловен сезон предстои да разберем. Със сигурност ще има такива и то не един или два.
И в края отново ще ви припомня думите на Реджеб Синек, човекът който ще ви разкрие тайните на лова в стопанството: „Много хубави ловни стопанства имаше преди, има и сега, ама Паламара е най-хубавото!“
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияВижте кои райони ще останат без ток в сряда
Следваща статия„Народе????“

5 КОМЕНТАРИ

    • И когато „вас“ ви е нямало, преди има – няма 300-400 год ….. е имало само вълци и чакали и никакви други животни ?!?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here