дом Здраве Регионалната здравна инспекция стартира донорската кампания „Да! За живот!“

Регионалната здравна инспекция стартира донорската кампания „Да! За живот!“

0
ДЯЛ

Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Шумен предаде 950 донорски карти и брошури на местната структура на Българския червен кръст (БЧК). Това съобщиха от здравната инспекция.
Инициативата е в рамките на кампанията в подкрепа на донорството „Да! За живот!“. Активната част на кампанията ще продължи до 5 декември.
Като част от Националната кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията пилотно са отпечатани 50 000 броя „Донорска карта“. Тя изразява съгласие за донорство единствено в случай на настъпила безспорно и медицински констатирана мозъчна смърт. За лекарите и институциите в България тя няма официална стойност и е единствено знак за близките каква е волята на човек приживе.
Трансплантацията на органи е едно от големите постижения на медицината. Тя дава шанс за живот на много хора с тежки заболявания. В последните години нараства броят на хората, които чакат за трансплантация, но донорските ситуации намалява както в абсолютен, така и в относителен дял (главно заради отказа на близките да дарят органите на починал свой роднина). Това кара медицинските власти да предприемат редица действия за увеличаване на информираното съгласие за донорство.
Три четвърти от българите биха потърсили възможност за трансплантация при нужда, но едва една трета биха дали съгласие за донорство на органи, показват данните от социологическо проучване.
Към днешна дата близо 1 200 души се нуждаят от трансплантация. На фона на листата с чакащи пациенти, през тази година са извършени общо 32 трансплантации от трупен донор и 12 от жив донор. Ниският брой на донорите у нас не позволява на страната ни да стане пълноправен член на организацията Евротрансплант, което би позволило както да получаваме органи при остра нужда, така и български пациенти да бъдат трансплантирани в други държави.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПриключи първото издание на Робо академия в Шумен
Следваща статияШуменските бойци с ново добротворство (снимки)

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here