дом Общество Ревизоро да търси други източници за земеделско напояване, поискаха шуменските съветници

Ревизоро да търси други източници за земеделско напояване, поискаха шуменските съветници

0
ДЯЛ

Общинските съветници в Шумен излязоха с обща декларация към министъра на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро. В обръщението си шуменските политици призовават ресорния министър да предложи други алтернативни източници за земеделско напояване.
В декларацията се казва:

Уважаеми г-н министър,
От името на Общинския съвет изразяваме нашата тревога, че проблемите с водоснабдяването на Шумен и някои от близките села на общината значително ще се задълбочат през следващите месеци, ако водата от язовир „Тича“ се използва и за напояване. Опасенията ни са, че така рискът от сериозна и продължителна хуманитарна криза става все по-реален, а осигуряването на питейна вода за населението при тези обстоятелства ще бъде много по-сложно.
Като изразяваме нашето разбиране и съпричастност към затрудненията на земеделските производители в района на Шумен, Велики Преслав и Търговище, породени от недостига на поливна вода, считаме, че към този момент по-целесъобразно би било търсенето на алтернативни източници и начини за снабдяване с поливна вода. Още повече, че поливният канал от яз. „Тича“, който се използва за тази цел, е силно амортизиран и загубите оттам са много по-големи от количествата, които са необходими за напояване. Безпокойството ни е породено и от честите аварии както по магистралния водопровод, така и на места по остарялата водопроводна мрежа, която все още не е подменена. Изключително тежка е ситуацията към момента и в условията на пандемия заради COVID-19. В рамките само на четири дни от 30 март до 2 април се наложи отстраняването на три аварии, като за едната от тях бяха необходими повече от 24 часа за възстановяване на водоподаването към целия град.
Изключително голямо притеснение предизвикват и анализите, които показват, че при хипотеза за нулев приток и намалено водовземане, в края на 2020-та година водният обем в язовира ще бъде около 100,0 млн. куб.м. Такова количество е под санитарния минимум, под който водата не е годна за пиене. Макар че се очаква до края на годината строителството на пречиствателната станция за питейна вода да започне, Шумен не може да разчита на такова съоръжение в следващите близо две години
Уважаеми г-н министър,
Разбираме, че всички сме изправени пред труден избор и в същото време смятаме, че от нашите решения и действия зависи опазването на живота и здравето на жителите на Шумен и други райони от Североизточна България. Всякакви други действия биха предизвикали тежка хуманитарна криза с непредвидими последици. Затова отново призоваваме за разумно използване на водните ресурси и търсене на други вододайни зони за напояване.

24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияКомисията по икономическа политика одобри мерки за справяне с последиците от COVID-19 кризата в Шумен
Следваща статияСиндикалисти отбелязаха Международния ден на загиналите и пострадалите при трудови злополуки

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here