дом Наблюдател Разследват събарянето на гаража в Хитрино, мъж беше готов да легне под...

Разследват събарянето на гаража в Хитрино, мъж беше готов да легне под багера

2
ДЯЛ

Районна прокуратура Шумен възложи да бъде извършена полицейска проверка по случая със съборена част от гараж в с.Хитрино. „Вече е образувана преписка, разпределена на прокурор“, съобщи за 24shumen. com говорителят на Окръжна прокуратура прокурор Яна Николова. „С риск за живота си баща ми и синът ми застанаха по пътя на багера, за да защитят собствеността ни. Но не можаха да го спрат“, пише в жалбата си собственикът на имота Тунджай Тасин Акиф. Към жалбата са приложени и официални документи, които могат да бъдат ползвани в хода на полицейското разследване. Това са договор за покупко- продажба, където продавач е Община Хитрино, решение на Общински съвет Хитрино за продажба на поземлен имот, частна общинска собственост, Заповед РД 270/19.08.2015 г. на кмета на Хитрино за възлагане на имота, фактури за платени данъци и такси. Както и извлечение от Агенцията по вписвания Шумен с вх.№6802/14.09.2015.
В жалбата е описана цялата скандална история. Авторът- Тунджай Акиф посочва, че притежава гараж с масивни каменни оградни стени, построен по плана на Община Хитрино, на ул.“Рила“1. Имотът е закупен от Общината с договор №ДО/63-11.09.2015 г. Намерението на собственика било да постави покрив на гаража и са го ползва като автосервиз, където да ремонтира автомобили. За да нямат достъп външни лица до обекта Акиф поставил оградна мрежа.

Документите са предoставени за справка на репортер на 24shumen.com

„На 25 август пред имота ми пристигнаха багер и камион. Шофьорите обясниха, че им е наредено да съборят моя имот. Не посочиха никакво основание, не отговориха на въпроса ми, защо никой не ме е уведомил, че сградата подлежи на събаряне“, пише Акиф в жалбата до прокуратурата. В документа е визиран текст от Закона за устройство на териториите, според който опасните сгради се премахват от собствениците за тяхна сметка в срок, определен в заповед на кмета на съответната община. А доколко обектът е опасен за хората, трябва да установи комисия, назначена от кмета. И в протокол да бъде описано състоянието на гаража. От документа става ясно, че такава комисия, която законът изисква изобщо не е назначавана от кмета на Хитрино. Нито пък е извършен оглед на сградата, която според ръководството на общината е „потенциално опасна“ и „незаконна“.

Документите са предoставени за справка на репортер на 24shumen.com

Авторът на жалбата недоумява как така имота му ще се премахва, без кметът да е издал заповед за ликвидацията й.
„Това са самоуправни действия по отношение на собствения ми имот“, според Акиф. Той уведомява прокуратурата в Шумен, че повиканите по спешност полицаи само записали имената на лицата, които управляват багера и камиона. А резултатът бил съборена една голяма част от стената. Като уведомили собственика, че ще премахнат всичко, тъй като такива били нарежданията.
Потърсен за коментар кметът на Хитрино Нуридин Басри каза: действително общината продаде само земята на този човек. Ще седна с него да говоря само, когато ми покаже документи за собственост. Искам да видя как е придобил имота, две стърчащи каменни стени, които са потенциално опасни. Този негов имот, както го нарича, попада в терен на полицията. И затова трябва да се разчисти“.
Действителността обаче опровергава думите на кмета Басри. Ето как. От договор 63/11.09.2015 г. е видно, че Общината продава на Акиф имот- частна общинска собственост с площ от 206 кв.м. по плана на селото. А също и полумасивна постройка със застроена площ от 94 кв.м. Купувачът, Акиф е единственият кандидат за участие в проведения търг с явно наддаване. Преди сделката Общинският съвет гласува имотът да бъде продаден.
На 07.09.2015 година Акиф превежда цялата сума по договора от 3060, 88 лв. в „Търговска банка Д“ АД в Шумен. Под договора, с който покупко-продажбата на имота става факт са се подписали „за продавача Община Хитрино“ – кметът Нуридин Басри, главният счетоводител Макбуле Мустафа Сали, а за купувача – Тунджай Тасим Акиф. А самият документ е изготвен от старши специалиста „Общинска собственост“ Рабие Салим.
С хитринския казус, който вече е в полезрението на разследващите от полицията и прокуратурата е запознат и депутатът от ДПС Хамид Хамид. „Притеснително е че в 21 век се случват такива неща. Собствениците на имота не са били уведомени, че предстои събаряне на гаража. Направо се пристъпва към действие. Надявам се, надлежните органи да си свършат работата“, заяви пред 24 shumen.com народният представител.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЩе се лее бира! Кюлевча спряга Фестивал на кехлибареното пиво
Следваща статияПо мед и масло! Пчелари подготвят меден фестивал „Шумен жужи”

2 КОМЕНТАРИ

  1. Явно кмета си няма на хабер какво е продал. Не само купуваа и продавача ги има документите. НО ТОЙ ГОРКИЯ ОТКАДЕ ДА ЗНАЕ !

  2. toy sultana izkupi polovinata obshtina hitrino vav vsqko selo ima pove4e ot 1000 dekara zemi ,i sega kato vidi ce nqkoy ima nqkakav apetiten teren koyto ne e negov go priema kato licna obida ,

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here