дом Общество Работа по празниците: Получаваме до 400% по-голяма надница за извънреден труд

Работа по празниците: Получаваме до 400% по-голяма надница за извънреден труд

2
ДЯЛ

Общо 5 дни ще почиваме за Коледа тази година, но затова пък ще работим навръх Нова година – на 31 декември. Почивните дни за коледните празници започват още от 22 декември- събота и продължават чак до 26 декември. Официалните почивни дни са 24,25,26 декември. Първият работен ден след Коледа се пада на 27 декември, денят е четвъртък. 31 декември обаче се пада в понеделник, което го прави работен ден. За Нова година ще почиваме само на 1 януари 2019 година. На 2 януари се пада първият работен ден от Новата година.
Експерти по трудово право посочиха и какво трябва да бъде възнаграждението на работниците, които ще се трудят през почивните дни. При 8-часова работна седмица и трудов договор, надницата и извънредният труд се умножават по две. Така, работникът получава до 400% повече, защото е работил на официален празник. На празник се заплаща минимум двойна надница, независимо как се отчита работното време, посочиха още експерти. Освен това, всички работодатели, които предвиждат да се работи в почивните дни е необходимо да известят работниците си минимум 24 часа преди работния ден.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияШуменка „помогна“ за залавяне на престъпна група с 3 200 лева и злато
Следваща статияС официална церемония приключи проектът за обновяване на части от Шумен

2 КОМЕНТАРИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here