дом Култура Пътешествие в миналото: Кинофестивал презентира исторически филми

Пътешествие в миналото: Кинофестивал презентира исторически филми

0
ДЯЛ

Близо 70 филма ще участват нa Международния фeстивал на любителските исторически филми Шумен 2018г., който ще се проведе от 22 до 24 юни в НЧ „Добри Войников 1856“. Откриването е на 22-ри с начален час от 17.30 часа в обновената зала Сава Доброплодни на НЧ „Добри Войников 1856“, а награждаването е на 24 юни от 10.00ч. Фестивалът ще бъде закрит от Найден Косев – зам.-кмет на община Шумен.
Шуменският фестивал на любителските исторически филми се утвърди като значимо събитие в културната панорама на града. Той е най-продължително действащият кино-любителски конкурс в България, чието начало е поставено на 5 декември 1970 г.
В началото започва като национален кинолюбителски фестивал по идея на киноклуб „Мадарски конник”- едно от мероприятията за ознаменуване на 1300-годишнината на българската държава. По предложение на Юрий Аврамов и Стилиян Стоянов през 2003 г. фестивалът прераства в международен.
Отначалото му досега на фестивалния екран са представени 910 любителски филми, от които 164 са чуждестранни.
От тази година Шуменският фестивал е включен в годишния календар на UNICA /Световната организация на кинолюбителите/.
И тази година в Статута на фестивала са определени първа, втора и трета награди за най-добрите филми, награди по споменатите по-горе критерии и награда за млад автор до 30 години и поощрителни грамоти. Новост тази година е наградата „ГЕНЧО ГЕНЧЕВ” за филм до 5 минути. Тази награда е учредена по предложение на киноклуб „Мадарски конник”, тъй като починалия през юли 2016 г. филмов режисьор има неоспорими заслуги за утвърждаването на фестивала от самото му начало през 1970 г. и многократно безкористно е помагал и на киноклуба в неговата творческа дейност. Нова награда е златният медал на UNICA, произтичаща от включването на фестивала в календара на UNICA.
Киноклуб „Мадарски конник” проявява стремеж да се представи добре не само като гостоприемен домакин, но и като добър творчески колектив. Про-грамата на киноклуба е съставена от 4 филма: „Табиите” – филм за табиите около Шумен, изградени от Османската империя за отбрана на крепостта и разрушени по силата на Берлинския конгрес, „Първият” – посветен на учителя-археолог Йордан Господинов, първооткривател на Преславските старини и на керамичната икона „Свети Теодор”, „Отецът” – очерк за свещеноиконом Иван Дочев, служил 45 години в храм „Св.Три светители”, известен пчелар и добро-волец в Балканската война 1912 г., за която си е водил дневник и „Актрисата” – филм по разказ на 90-годишната шуменска актриса Ирина Абаджиева.
Представените филми ще се оценяват от жури по критерии: тематично съдържание на филмите отговарящо на фестивала, сценарий, режисура, качество на снимачната /операторската/ и монтажната работа, озвучаването и като цялостни филмови произведения. Към любителските филми се предявяват изисквания за съдържанието и направата им, както се предявяват и към професионалните, но се отличават от тях по това, че не носят доходи на авторите.
В журито са включвани утвърдени кинотворци и историци. Председатели на журито са бивали режисьорът Генчо Генчев, проф. Неделчо Милев, проф. Божидар Манов, проф. Тотю Тотев, зам.министърът на културата Иван Токаджиев, а от 2010 г. – и тази година също – председател е киноведът Александър Донев, тогава директор на Националния филмов център.
Организатори на фестивалът се организира от НЧ „Добри Войников 1856“ гр. Шумен, Община Шумен и КК „Мадарски конник“ и под патронажа на Министерство на културата и UNICA.
Съорганизатори със свои награди са Съюзът на българските филмови дейци, Националният исторически музей, Националният военно-исторически музей, Съюзът на народните читалища, Федерация „Алтернативно кино” /българската организация на кинолюбителите/, Регионален исторически музей Шумен и др.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияРешението на съда за язовир „Тича“ – спасение за поминъка на върбичани
Следваща статияВнимание, шофьори! Светофарите до „Сити център” не работят

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here