дом Култура Първа и втора част на документалния филм „Помни войната 1915-1918“ с...

Първа и втора част на документалния филм „Помни войната 1915-1918“ с премиера в Шумен

0
ДЯЛ

Военно окръжие II степен – Шумен организира публична прожекция на първа и втора част от документалната филмова поредица на Военния телевизионен канал „Помни войната 1915-1918“, и среща-разговор с Мария Цветкова – режисьор и сценарист на филмите.
Филмите ще бъдат прожектирани днес, 17 февруари, от 18.00 часа в кино „Latona Cinema” – сградата на Младежки дом гр. Шумен, вход свободен.
Продуцент на продукцията е Информационният център на Министерството на отбраната в копродукция с Националния военноисторически музей.
Документалната филмова поредица „Помни войната 1915-1918“ увековечава бойната слава на Българската армия през Първата световна война. Вълнуващ разказ за блестящите победи на българските офицери и войници на Македонския и на Добруджанския фронт при Ниш, Вардарска Македония, Косово поле, Криволак, Чеган, Каймакчалан, Тутракан, Добрич, Кубадин, Кенали, Завоя на Черна, Червената стена, Дойран и др.
В първа част „България влиза в Първата световна война“ се разглеждат последиците за България след сключването на Санстефанския и Берлинския мирен договор през 1878 г. и на Букурещкия през 1913 г. като предпоставка за влизането на страната във войната и присъединяването й към Централните сили.
Втората част „Разгромът на Сърбия“ разказва за героичните победи на Първа и Втора Български армии по време на Моравската, Овчеполската и Косовската операция, както и при Криволак. Само за два месеца в края на 1915 година те успяват да освободят Тимошко, Българското Поморавие и Вардарска Македония като разгромяват сръбските войски и ги прогонват чак до албанските планини. Дошлите им на помощ английски и френски части са изтласкани в Солун от Българската армия, която е спряна на гръцката граница от Германското върховно командване. Така е поставено началото на Македонския фронт, който се простира от западния бряг на Охридското езеро до устието на река Места в Бяло море, с общо протежение над 500 км.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияСмениха шефа на РУО-Шумен
Следваща статияКрадец задигна пари от незаключена къща, друг понесе телевизор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here