дом Криминале Проф. Ивелина Савова бе удостоена със „Златна значка“ на Шуменския университет

Проф. Ивелина Савова бе удостоена със „Златна значка“ на Шуменския университет

0
ДЯЛ

В деня на патронният празник на Шуменския университет „Еп. Константин Преславски“ проф. д.ф.н. Ивелина Савова бе удостоена с отличието „Златна значка“ на висшето учебно заведение. Изтъкнатият учен получи най-високата награда на ШУ за значителни приноси за развитието на университета и за издигане на авторитета му в страната и чужбина.
„46 години съм в тази сграда и не се изкуших да я напусна, въпреки че имах привлекателни възможности. Подсъзнателно знаех, че това е правилното за мен място и правилното поприще. Наречете го карма, аз го наричам късмет от моя ангел-хранител. И ще взаимствам идея от Франк Синатра и неговата песен „Моят път” – „Това е моят живот и всичко, което съм направил и правя в него, го правя по моя начин“, заяви при получаване на отличието проф. Савова.

Преди церемонията по награждаване събралите се преподаватели и студенти приветстваха ректорското ръководство, което бе предвождано от символите на университета – жезъла и знамето.
Под звуците на „Gaudeamus igitur“, облечен в официална тога и със символа на властта – ректорската огърлица, шествието поведе проф. Георги Колев.

„В този ден се прекланяме пред делото на епископ Константин Преславски. Ние сме потомците на Преславската книжовна школа. Единствено в нашият университет има такова научно звено, което се развива вече 40 години“, заяви ректорът на ШУ проф. Георги Колев. Той благодари на преподавателите и студентите за постигнатите успехи.
Благослова на патрона на висшето учебно заведение тази година прочете Петя Неделчева – студентка първи курс „Българска филология“.

Тазгодишното приветствено слово към ректорското ръководство и студентите поднесе д-р Александър Горчев – кмет на старопрестолен Велики Преслав. „Духовността на славянството се роди в Плиска, Велики Преслав и Охрид. Още през Х век в тези земи писмеността и книжнината достигат своя Златен век. Съдбата на българите се е стекла така, че ние непрекъснато трябва да се доказваме, но влезли веднъж в храма на духовността, оставаме в него за вечни времена“, заяви Горчев.
Наградата на Ректора за постижения през 2018 година получиха доц. д-р Красимир Кордов, преподавател в Катедрата по компютърна информатика, и Донка Иванова Аргирова, III курс, специалност „Педагогика на обучението по математика и информатика“.

На церемонията бяха отличени и представителните отбори на Шуменския университет, които се завърнаха с медали от Националната универсиада на Асоциацията за университетски спорт „Академик“.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияРЗИ: Водата на 4 от обществените чешми в Шумен не е годна за пиене
Следваща статияРазказът „Косачи“ от Елин Пелин се падна на матурата по БЕЛ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here