дом Общество Проф. Добрин Добрев: Трябват стимули за патриотичното възпитание на децата

Проф. Добрин Добрев: Трябват стимули за патриотичното възпитание на децата

1
ДЯЛ

4 679 000 лева са изразходвани през 2018 година за култура, почивно дело и религиозни дейности при план 5 374 000 лева. Това е изпълнение от 87% по тези функции от бюджета. Съобщи по време на заседание на постоянната комисия по култура и вероизповедания зам.кметът по финансови въпроси в Община Шумен Татяна Костова.
При държавните дейности изпълнението е 96%, в местни дейности 87%.
В тези цифри влизат издръжките на спортни клубове, културни домове, читалища, Библиотеката, Регионалния исторически музей и Художествената галерия.
При преглед в две общински предприятия – „Туризъм, публични прояви и атракции“ и „Общински медиен център“ се наблюдава успешно изпълнение на заложените план-сметки.
„Новият директор на Медийния център не се отзова на моя покана да поговорим за притесненията ми относно програмната политика и икономически показатели. Може би тук трябва да си поговорим спокойно“, заяви председателят на комисията Венцислав Венков.
„Важна е визията на ръководството за собствените приходи. Общината предоставя 300 000, поне малко да се напънат да си изкарат някой лев“, отбеляза съветникът. Той се противопостави на принципа „Фондът „Работна заплата“ от субсидията е осигурен, другото „пей сърце“.
Венков възнамерява на следващото заседание на комисията директорът да бъде поканен на един професионален разговор.
Председателят на групата на ГЕРБ проф. Добрин Добрев констатирал дисбаланс при създаването на стимули у децата, и родителите вероятно, за финансова подкрепа само в направленията „Информатика“, „Математика“ и „Фолклор“. Той визира Програмата за мерки за закрила на деца с изявени дарби от държавни и общински училища за 2018 г. „Художественото слово, литературата, българския език, българската история са изключително слабо представени в отчета. Програмата като цяло е добра“, заяви професорът. Документът ще бъде разгледан и гласуване на предстоящата сесия на ОбС.
Нашата цел е учителската колегия да се насочи към патриотично възпитание, друг вид изкуство, освен фолклора“, отбеляза той. И посочи като слабост, че нямало спонсориране на балет.
Недостатък, по думите на Добрев, имало и в изобразителното изкуство.
„Имам чувството, че няколко групи са окупирали стимулирането и то върви в една посока“, добави съветникът.
Според него, това че Клуб „Дебати“ вече не съществувал е също голям пропуск. А в същото време да има 30 лауреати в математическо състезание, с финансиране от Общината, както и във фолклора.
Професорът цитира поета Гео Милев „Не може само с цървули и опинци да правим патриотично възпитание“.
Според него и учителите трябвало да бъдат стимулирани по някакъв начин.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЗатвориха пътя край Тимарево заради разлят по платното млечен продукт
Следваща статияПри съседите: Измамник рецидивист влиза на „топло“ за 4 години

1 коментар

  1. За старозагорци Основно училище „Кирил Христов” е предпочитан избор за много родители на първокласници. Залогът са иновациите в обучението, екологичното и патриотичното възпитание на учениците, изградената модерна учебна среда, което налага добра педагогическа практика за модерно образование. Вероятно това е една от причините министърът на образованието и науката Красимир Вълчев да се заинтересува и да промени дневния си ред при посещението си в град Стара Загора, за да посети ОУ „Кирил Христов”. Министър Вълчев бе придружен от Иванка Сотирова – зам.-кмет по хуманитарни дейности в община Стара Загора, и Татяна Димитрова – началник на РУО – Стара Загора. В групата от официални лица бяха също така Емил Христов, народен представител от ПП ГЕРБ, и Иван Поров, областен координатор на СБУ. Гостите бяха запознати с постигнатото в едно от най-добрите старозагорски училища с модели и методи на работа, които успешно се прилагат в учебния процес, осигурен със съвременна комуникационна и компютърна техника.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here