дом Общество Протест: Медицински специалисти поискаха достойно заплащане и нормален работен процес

Протест: Медицински специалисти поискаха достойно заплащане и нормален работен процес

0
ДЯЛ

Специалистите по здравни грижи от Многопрофилната болница за активно лечение, Кардиологичната клиника и Новата поликлиника в Шумен излязоха на протест днес пред сградата на Областната управа. Недоволните медицински специалисти поставиха за пореден път исканията си за достойно заплащане. Те настояват за стартово месечно възнаграждение от 2 минимални работни заплати и нормален работен процес. Недоволните са категорични, че болниците трябва да спрат да бъдат търговски дружества и парите от Здравната каса да се разпределят адекватно. В подкрепа на колегите си на протеста бе и шефът на Спешно отделение д-р Петко Загорчев. „На днешния ден се навършват 45 години откакто съм лекар. Подкрепям справедливите ви искания. Повече от 20 години в системата на здравеопазването цари хаос. Никое правителство до момента не успя да сложи ред в системата. Това трябва да спре“, категоричен бе медикът.
Синдикалисти от „Подкрепа“ застанаха зад исканията на специалистите по здравна грижа и подчертаха, че не са спирали да преговарят със здравния министър.
С протестиращите разговаря и областният управител на Шумен проф. Стефан Желев, който вчера е разговарял с техни представители и днес е запознал депутатите от Шумен с исканията им.
Протестна декларация с исканията си недоволните изпратиха до президента, премиера, председателя на парламента и съсловните лекарски организации.
„Ние искаме трудът ни да се уважава и да бъде достойно заплатен. Искаме нормално работно време. Кадрите в системата са малко и се налага да работим по съвместителство. Трудът ни е високо отговорен и положението не може да продължава така. Ще протестираме, докато исканията ни бъдат изпълнени. Моята заплата е 700 лева, а работата е напрегната и нямам време да почивка“, заяви Антония Тодорова – медицинска сестра в Неврологично отделение. Медиците отказаха да дадат толеранс на здравния министър и призоваха за незабавно изпълнение на исканията им. Те заявиха, че ще протестират ефективно до решаване на проблемите, а следващия им протест ще бъде на 1 април.
„Само така ще привлечем млади кадри. Сега заплащането е изключително ниско. Трудовият процес е непрекъснат, а липсват достатъчно специалисти“, коментира по-рано днес пред 24shumen.com председателят на съсловната организация в Шумен Веска Райчева. Тя добави, че в момента в област Шумен работят 690 специалисти по здравни грижи, което е два пъти по-малко от необходимото.
Припомняме, че в началото на месец март част от специалистите по здравни грижи в МБАЛ-Шумен протестираха символично в двора на лечебното заведение, като исканията им бяха същите.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияСъветник: Жители на кв.“Боян Българанов“ не са виждали асфалт пред блоковете си от 1989 година
Следваща статияНаградиха отличниците от конкурса „Водата е за всички“ (снимки, видео)

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here