дом Общество Промени и прецизиране на текстове в наредбата за прием в първи клас...

Промени и прецизиране на текстове в наредбата за прием в първи клас предлага Общинската администрация

0
ДЯЛ

Промени в Наредбата за прием на ученици в първи клас в училищата на територията на община Шумен предвижда проектът на Общинската администрация, който ще бъде гласуван на заседание на Общинския съвет на 28 февруари. Те са съобразени с измененията от 5-и октомври 2018 година в Наредба 10 на МОН за организация на дейностите в училищното образование и с желанието да бъдат прецизирани съществуващи текстове в общинската наредба. Това уточнение направи днес на брифинг зам.-кметът по образование и култура Найден Косев. „Наредбата се прилага от 2018 година. Тогава кампанията мина спокойно. Не правим нищо по-различно от миналата година. Стриктно се придържаме към това, което изисква държавата“, обясни Найден Косев. Той каза, че в община Шумен има 11 училища, които ще приемат първокласници. Те сами определят броя на паралелките и учениците в тях. Родителите сами избират в кое учебно заведение да подадат заявление. За по-голяма яснота Косев даде пример: Ако едно училище сформира две паралелки с общ брой 52 деца, но има подадени 100 заявления, тогава влиза в сила правилото за райониране. Това означава, че детето ще се запише в най-близкото училище до настоящия адрес, на който живее. Косев уточни още, че през миналата година от 780 деца, едва 32 не са приети от първо класиране в първоначално заявеното училище.
Въвежда се още една възможност за подаване на заявления в електронната система. Те могат да бъдат подадени и на място в община Шумен, като случаите, в които това се налага, са изброени в чл. 13 от проекта за изменение. Децата, чиито братя или сестри до 12-годишна възраст са ученици в същото училище, се ползват с предимство независимо от постоянния/настоящия им адрес.
Администрацията предлага да се прецизира и текстът на чл. 24 от настоящата общинска наредба, като предвижда в алинея първа да бъде записано, че изборът на училище за кандидатстване на дете в първи клас е според желанието на родителя. На следващо място, в алинея втора, да се направи уточнението, че когато има повече кандидати от определения брой места, водещ критерий за приема е близостта на училището до постоянен/настоящ адрес на детето според определените прилежащи райони.
Всички предложени промени са съобразени със Закона за предучилищното и училищното образование както и с подзаконовите актове по прилагането му. Родителите и настойниците на деца, подлежащи на прием в първи клас, могат да се обръщат за консултации и съдействие към експертите от отдел „Образование, наука и развитие“ в Община Шумен.
Снимка: Община Шумен
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияКамен Донев и Димитър Рачков са донесли най-много приходи в зала „Арена Шумен“
Следваща статияПромяна в движението на бул. „Ришки проход“ и на ул. „Владайско въстание“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here