дом Общество Прокуратурата поиска условна присъда за смърт в Пивоварната в Шумен

Прокуратурата поиска условна присъда за смърт в Пивоварната в Шумен

0
ДЯЛ

В Шуменския окръжен съд продължава делото за причинена смърт след сблъсък на два мотокара в цех на компанията „Карлсберг”, бившият пивоварен завод. В резултат на фаталния удар загина работникът Красимир Стоянов на 49 години.
Подсъдим е 33-годишният Красимир Кътев. Срещу него е повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост – чл.123 от НК.
Инцидентът стана на 24 септември 2016 година в „Бутилков цех” цех на Пивоварната. Според наблюдаващия прокурор Румен Рачев, при управлението на кара, подсъдимият се е движил със скорост 19 км/ч и при такава скорост не е могъл да избегне фаталния сблъсък с кара, управляван от загиналия Стоянов.
На днешното заседание за изясняване на обстоятелства по делото съдът прие становището на Инспекцията по труда в Шумен и автотехническа експертиза, поискана от представителя на държавното обвинение за скоростта на управление на превозното средство от подсъдимия.
Според заключението на вещото лице тази скорост не можело да бъде установена. Можело да се вземе средна скорост в участъка на инцидента. А причината за вредоносния резултат е фактът, че пострадалият не е използвал предпазен колан, което е било задължително.
Вещото лице даже демонстрира пред съдебния състав с миниатюрни кари как е станало произшествието.
Експертът посочи, че пътят е бил достатъчен, за да се разминат двете транспортни средства.
Председателят на съда предложи на специалиста да направи компютърна симулация.
В пледоарията си прокурор Рачев посочи, че в конкретния случай подсъдимият Катев е нарушил правилата за безопасност и здравословен труд в компанията, тъй като се е движил с превишена скорост при допустими 5 км/ч в работно помещение. Конкретното нарушение – установена скорост от 19 км/ч.
Магистратът посочи скандални подробности – пострадалият Стоянов нямал право да управлява газокар, а е бил нает от фирмата само за поддръжка на съоръженията. Независимо от това, той се качил на газокар Н 16 Линде и се отправил към склад за резервни части. На връщане станал инцидентът.
Прокурор Рачев се позова на една от експертизите, че водачите и на двата кара са имали възможност да се забележат. Опасната зона за спиране била 15 м, но при превишената скорост е било невъзможност подсъдимият да спре преди да се ударят. Под действието на центробежни сили Стоянов е изпаднал от кара. Получил е наранявания – счупване на таза и от предизвикания вътрешен кръвоизлив е починал.
Кътев е изпаднал в шок, но въпреки това положил усилия да помогне на колегата си. Обадил се на спешния телефон 112.
Като основна причина за произшествието прокурорът посочи, че пострадалият не е използвал задължителния предпазен колан.
Прокурор Рачев поиска условна присъда за подсъдимия Катев с 10-месечен изпитателен срок.
Като смекчаващи обстоятелства той посочи – чисто съдебно минало, добри характеристични данни, положени усилия да помогне на пострадалия.
Защитата на Кътев смята, че обвинението не е доказано от обективна и субективна страна. Делото вече е връщано за доразследване от Варненския апелативен съд заради лошо проведено досъдебно производство.
По думите на защитника водачите не са имали възможност да предотвратят удара. По пътя са били наредени палети с бутилки, което е пречка за добра видимост.
От страна на подзащитния му не са извършени нарушения на вътрешните наредби. Причината за произшествието обаче не е превишената скорост на единия кар.
Адвокат Жечев се позова на експертизи по делото, които сочат, че по вътрешнозаводския път е нямало маркировка за налични препятствия.
Освен това в нито едно експертно заключение не е посочено, че Катев е извършил нарушения. Случаят се третира като трудова злополука. И към нея отношение има работодателят.
Защитата поиска от съда Кътев да бъде оправдан. Той не е извършил престъплението, за което прокуратурата го обвинява.
Подсъдимият Кътев бе лаконичен „Искам да бъда оправдан”.
Присъдата на ШОС ще бъде произнесена до часове днес.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияСветкавично: Междублоковата градинка с пънкарски вид светна с нова визия
Следваща статияПолицията: Идат празници, пазете себе си и жилищата си от крадци и джебчии!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here