дом Култура Произведения на Моцарт предлага Симфониета-Шумен в поредния си концерт

Произведения на Моцарт предлага Симфониета-Шумен в поредния си концерт

0
ДЯЛ

В четвъртък, 28 ноември, от 18.35 часа в концертна зала „Проф. Венета Вичева“ двама изключителни музиканти – диригентът Станислав Ушев и пианистът Атанас Куртев предлагат на меломаните в Шумен да се докоснат до гениалното творчество на Волфганг Амадеус Моцарт.
Повече от 200 години името на композитора е синоним на вечна младост в музиката, на чиста и висша човешка добродетел. Зад привидно ясното и простото се крие дълбок замисъл за победата на разума, светлината и любовта, за най-дълбоките човешки преживявания и дори трагични състояния на душата. В концертната програма са събрани едни от най-проникновените страници в необятното творчество на Моцарт – увертюрата към операта „Вълшебната флейта“, Концерта за пиано и оркестър № 20 в ре минор и Симфония № 40 в сол минор.
Акад. Атанас Куртев произхожда от фамилия с богати културни традиции. Започва висшето си образование в Национална музикална академия, след което завършва с отличие Петербургската консерватория, а по-късно и Брюкселската консерватория. Следват специализации при най-значими европейски педагози. Името му се превръща в едно от най-значимите в съвременното клавирно изкуство. Той е реализирал над 1200 сценични изяви, над сто от които като солист на симфонични оркестри. Невероятния му талант бива забелязан и оценен из целия свят, тъй като той е изнасял концерти в почти всички европейски страни, в Азия, Африка, Америка, Япония. Свирил е в Голямата зала на Берлинска филхармония, във всички зали на Московска консерватория, в залата на Петербургска филхармония и нейната императорска капела. Има над сто аудио и видео записи в БНР, БНТ и други наши и международни медии.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияНаселени места и райони без електрозахранване
Следваща статияГотовността за зимата ще обсъжда Общинският съвет в Каспичан

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here