дом Общество Проект: Шумен влиза алтернативно във водоснабдителна система „Дунав“

Проект: Шумен влиза алтернативно във водоснабдителна система „Дунав“

0
ДЯЛ

Искане с молба за оказване на техническа помощ, остойностяване на водоснабдителна система „Дунав“, довършването й и има ли възможности да бъдат захранени градове в Североизточна България, сред които и Шумен. Това поискаха в писмо до Министерството на регионалното развитие и благоустройство и Министерството на околната среда и водите общински кметове.
„Това е алтернативно захранване. Да не останат с впечатление гражданите, че ще спре изграждането на довеждащия водопровод от яз. „Тича“ и Пречиствателната станция. Не изключваме и възстановяването на кладенците, за които ще бъде изготвена количествено стойностна сметка“, заяви кметът Любомир Христов днес на брифинг.
Експертите ще се произнесат кой от вариантите ще бъде използван за алтернативно захранване на Шумен.
С вода от река Дунав се захранват Разград, Лозница, някои от селата до Попово и изграждането на водопровода е прекъснато до Търговище.
От материалите, които ни предоставиха е видно, че помпените станции са в перфектно състояние, уточни Любомир Христов.
„В системата влизат седем кладенеца тип „Раней“, по името на създателя им“, обясни Петър Кръстев, който е участвал в строителството. Те са с диаметър 6 метра, дълбочина около 16 м. С така наречените „мустаци“, обърнати към Стара планина се обират подпочвените води от терасата на река Дунав.
Разград разполага с резерви от 40 000 куб.м вода. Захранен е и Попово.
След 10 ноември 1989 година, изграждането на системата спира. Последната разпределителна шахта е до Търговище. В плана е влизал и Шумен с най-високата точка Хибриден център.
Водопроводът е изграден от стоманобетонови тръби ф 1500.
Качеството на водата е много добро, сподели Кръстев.
Целта на работната среща в Попово е била, ако се изгради водопроводът той да може да се използва от населените места по веригата. Тогава цената на водата ще падне, каза кметът Христов. Нужен е анализ на всичко това, до изграждането на останалата част до Шумен, смята той. И посочи плюсовете, няма да бъде необходимо изграждането на Пречиствателна станция и всеки кладенец има монтирани по две помпи. Ако едната се развали, започва работа другата.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияДопълнителен платен отпуск за работещите в клиничните лаборатории
Следваща статияВиртуози в концерта на Симфониета „От сърцето на Европа”

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here