дом Общество Проект за 500 000 лв. предвижда Водно огледало и фонтан пред Съдебната...

Проект за 500 000 лв. предвижда Водно огледало и фонтан пред Съдебната палата (видео и снимки)

0
ДЯЛ

Чисто нова визия на площта пред Съдебната палата бе представена днес в Община Шумен. На срещата присъстваха кметът Любомир Христов, зам.-кметът Боян Тодоров и главният арх. Дияна Стефанова. Проектантът арх. Красимир Генов обясни, че ще бъде премахнат слънчевият часовник, като на негово място ще бъде изградено Водно огледало с дюзи. Фонтаните ще работят на два режима – по-спокоен и по-активен. Част от дюзите ще разпръсват водата във вид на камбана, а другите ще образуват водни фигури, които ще се издигат на височина от няколко метра. „Постарали сме се да направим сравнително икономична дейността на съоръженията, които ще бъдат монтирани, така че да няма загуба на вода и всички помпени станции да са с минимално натоварване, за да няма разходи на голяма енергия“, обясни още арх. Красимир Генов.
Между стълбите към съда ще има водна площ, която ще има функциите и на сух фонтан.
Предвидено е и да бъдат сменени пешеходните настилки около и пред сградата на съда.


„Ще се подмени осветлението, като местата за отдих и  съществуващите зелени площи ще бъдат облагородени”, допълни още арх. Красимир Генов. Ще се подменят елементите около стълбищата от водните части до площадното пространство пред сградата на съда. Те ще се преоблицоват с плочи от гранит и ще се изградят детайли от алуминиева ламарина като символични гербове. В проекта е предвидено и парково осветление към пешеходните пространства, както и декоративни LED акценти по водните площи и декоративните елементи. Реконструират се и цветните площи, дървесната и храстовидната растителност по тревните и залесените площи. С бетонови елементи пък ще се облицоват пейките за сядане около каскадата. Сегашната хлъзгава при дъжд настилка пред самата сграда ще бъде заменена с нова, устойчива и ще бъде сиво и черно.

Ремонтът на пространството ще бъде осъществен с 500 000 лв., отпуснати от Министерския съвет. Идеята е то да се впише в цялостния вид на пешеходната зона, която се очаква да бъде рехабилитираната по Оперативната програма „Региони в растеж“, обясни кметът Любомир Христов. Предстои откриване на процедура за възлагане на поръчката за изпълнение, уточни заместник-кметът Боян Тодоров. Намерението на общинската администрация е строителните работи да стартират през месец май и да приключат до лятото.

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияИсторията за спасението на българските евреи на фотоизложба в Шумен (снимки и видео)
Следваща статияТрима шуменци отиват на съд, укрили данъци в особено големи размери

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here