дом Общество Прогноза: Рекорден скок на горивата до края на годината

Прогноза: Рекорден скок на горивата до края на годината

0
ДЯЛ

Увеличение в цените на горивата с още до 10 стотинки за литър до края на годината и инфлация по-висока от 4%, прогнозира икономистът Румен Гълъбинов в студиото на bTV и заяви, че очаква до края на годината цени от 2,60 лв. на бензина, а на дизела – 2,70 лв.
В продължение на няколко месеца, област Шумен държеше позицията си на първенец за най-скъпи горива от всички 28 области в страната. Въпреки че цените продължават да се повишават плавно, областта слезе на 20-то в класацията на fuelo.net. Към днешна дата, средната цена за литър от най-масовото гориво – бензин А95 в Шумен е на стойност от 2.39 лв/л при 2.38лв/л средна цена за страната. Дизелът в Шумен се търгува за 2.41 лв/л при 2.42 лв/л средна цена за страната. Без промяна остава стойността на пропан бутана – 1.08 лв/л.
За сравнение през месец декември 2017 година шуменци са плащали за бензин А95 около 2.13 лв/л, при средна за страната от 2.08 лв/л, а за дизелово горива – 2.15 лв/л. Пропан бутанът е бил на средна цена от 1.14 лв/л, при средна за страната от 1.06 лв/л.
Лошата новина за шофьорите е, че според експерти, цените на горивата ще продължат да се повишават. Очевидно бензинът и дизелът са доста по-скъпи от миналата година, а новините за петрола са противоречиви и нищо чудно котировките да продължат още нагоре, което ще е лошо и за шофьорите с частни коли, и за превозвачите, а освен това ще бъде пореден повод за корекция на цени в различни производства и услуги.
Цените предизвикаха недоволството на пазарджиклии, които обявиха, че се готвят за масов протест с блокади на ключови улици и булеварди. Все още няма информация дали и други градове ще подкрепят протеста на колегите си от Пазарджик.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияРЗИ: Водата от 7 обществени чешми не е годна за пиене
Следваща статияБурният вятър „издуха“ предпазна ограда, събори саксии с цветя

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here