дом Култура Провеждат конкурса за пианисти и цигулари по замисъла на великия Панчо Владигеров

Провеждат конкурса за пианисти и цигулари по замисъла на великия Панчо Владигеров

0
ДЯЛ

Международният конкурс за пианисти и цигулари „Панчо Владигеров“ ще бъде проведен така, както го е замислил великият композитор.
По повод 120-ата годишнина от рождението на маестро Владигеров, едноименната фондация прави поредното издание на международния конкурс. В него участниците ще свирят с оркестър. Това е било желанието, което Владигеров е споделил с Алексис Вайсенберг. Традицията продължи проф. Минчо Минчев.
„Конкурсът има за цел да открои най-яркото като талант, постижение“, заяви Дияна Дечева – изп. директор на фондация „Панчо Владигеров“.
Мащабната музикална проявя е под патронажа на председателя на Народно събрание – Цвета Караянчева.
Тазгодишното издание на конкурса затвърждава формата си. Музикантите трябва да свирят с камерен, а после и със симфоничен оркестър. „Голямо предизвикателство е за инструменталистите, защото някои от тях за първи път ще свирят с оркестър. Това е голям лукс за младите музиканти. Препятствието е много сериозно“, каза още Дияна Дечева.
Наградният фонд е в размер на 42 000 евро и се осигурява от Министерството на културата. 60 000 лева осигурява община Шумен.
В организацията се включват Школата по изкуства и читалищата „Напредък“, „Боян Пенев“ и „Добри Войников“.
Осигурено е участието на три оркестъра – камерен ансамбъл „Софоийски солисти“ с диригент Пламен Джуров, Симфониета Шумен с диригент Станислав Ушев, Симфоничен оркестър на Русенска опера с диригент Юрий Лилов. „Това усложняване на конкурса е плюс за неговия международен авторитет. С това Шумен се доближава до форматите на големите световни конкурси. Конкурсът е най-авторитетният в България“, категорична бе Дечева.
Програмата на конкурса е в три тура и включва изпълнения на произведения на Панчо Владигеров. „Програмата е тежка. Първият тур е до 25 минути, вторият до 50 минути, третият тур е на два етапа“, обясни част от регламента Дияна Дечева.
40 са кандидатите в конкурса. По 20 за специалността цигулка и за специалността пиано. Те пристигат от Европа, САЩ, Китай, Корея, Тайван, Япония и България. Най-малкият участник е на 14 години – виолистът Ива Маринова от НМУ „Любомир Пипков“. Най-големият е на 29 години и е пианист. В специалността пиано се явяват 15 българи и 5 чужденци. При цигуларите българите са трима, а чужденците 17.
Журитата са по седем души – трима българи и четирима чужденци. Председател на журито за пиано е Людмил Ангелов. Пианистите ще оценяват още Александър Розенблат, Борислава Танева, Войчех Свитала, Иво Калчев, Леонел Моралес, Ксун Пан. Председател на цигулковото жури е Минчо Минчев, а членове са Винсент Чао, Габриел Кроитору, Дора Бръчкова, Кеворк Мардиросян, Светлана Макарова и Юнг Ми Чо. Членовете на двете журита са известни инструменталисти и педагози в реномирани висши учебни заведения в страната и от чужбина.
Откриването е на 27 май от 19,30 ч. в концертната зала на НЧ „Добри Войников“. Поканени в концерта са двама от лауреатите на конкурса Георги Черкин -пиано и Ива Милетич – цигулка.
На 28 май е концертът на внука на маестрото Панчо Владигеров – младши и Димо Димов. Те ще представят компакт-диск с аудио и мултимедийно съдържание „В Ярки багри“. Дискът включва авторски транскрипции за две пиана на Панчо Владигеров. Ще бъде открита изложба „Снимки и спомени от кабинета на Владигеров“.
Снимка: uwindsor.ca
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияСпектакълът „Човекът Фикрет Индже“ ще получи в дар най-големият бизнесмен и дарител в Шуменско
Следваща статияПещера „Бисерна“ е затворена за посещение до август

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here