дом Криминале При съседите: Обвинен за пране на 411 750 лева остава в ареста

При съседите: Обвинен за пране на 411 750 лева остава в ареста

0
ДЯЛ
Pixabay.com

41-годишният Атанас В., който е привлечен към наказателна отговорност от Окръжната прокуратура във Варна за пране на пари в особено големи размери, като случаят е особено тежък, остава в ареста. Днес с определение състав на Варненския окръжен съд е одобрил искането на прокуратурата за вземане на постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража“. До произнасянето на съда обвиняемият бе задържан до 72 часа с постановление на наблюдаващ прокурор. Това съобщиха от Апелативната прокуратура във Варна.
Инкриминираната сума от 411 750 лева, която според обвинението Атанас е „изпрал“ в съучастие с баща и син, негови помагачи в тежкото криминално деяние, е придобита чрез компютърна измама и данъчни престъпления. Престъпната дейност е извършвана от юни 2019 г. до 6 юли 2020 г.
На два пъти чрез съучастниците си – баща и син, задържаният под стража Атанас получил парични средства, за които знаел, че са придоби чрез престъпления. На 6 юли тази година, малко след като изтеглил 285 000 лева от банка в Пловдив, 41-годишният мъж от Провадия бил задържан и конвоиран във Варна. При обиск у него са намерени още 11 000 лева.
В престъпната схема била използвана и фирма, по чиято сметка бил получен валутен превод на стойност 65 000 евро от дружество, регистрирано в Княжество Монако. След получаване на сумата фиктивният управител на българското дружество Г.Н. се разпоредил с цялата сума. 20 000 евро изтеглил в брой, а останалата част наредил по сметка на физическо лице – един от помагачите на Атанас.
Няколко дни по-късно в банката в България, където пристигнал валутният превод от Монако, постъпило искане по системата SWIFT за връщане на сумата, като посоченото основание за това било измама.
Разследването по образуваното досъдебно производство в Окръжната прокуратура във Варна било възложено на следовател от Националната следствена служба поради фактическата и правна сложност. Случаят бил регистриран в Евроджъст като казус и по него била проведена среща с главния прокурор на Княжество Монако и съдия-следовател по наказателното дело, водено в Княжеството за компютърна измама.
Атанас В. е осъждан четири пъти. В криминалните среди той бил известен с прякора си Патката. Престъплението, в което е обвинен от Окръжната прокуратура във Варна, е тежко умишлено и се наказва с лишаване от свобода от 5 до 15 години и глоба от 10 000 до 30 000 лева.
Действия по разследването продължават.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияБлизо 5 400 проверки са извършили горските инспектори от РДГ – Шумен за 6 месеца
Следваща статияОсвободиха общински директор в Никола Козлево, не изпълнявал задълженията си

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here