дом Общество Условна присъда за шофьора, причинил смърт на аварийна лента на АМ“Хемус“

Условна присъда за шофьора, причинил смърт на аварийна лента на АМ“Хемус“

0
ДЯЛ

55-годишният подсъдим Стефан Д., който беше предаден на съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна за причиняване смъртта на словашки гражданин и средни телесни повреди на спътника му при пътен инцидент в аварийната лента на автомагистрала „Хемус“, получи осъдителна присъда. Състав на Варненския окръжен съд го осъди на 3 години лишаване от свобода с 4-годишен изпитателен срок и го лиши от право да управлява МПС за 3 години. Присъдата бе постановена при условията на съкратено съдебно следствие и 55-годишният водач на камион-влекач бе признат за виновен за престъпление по член 343, ал. 4, във връзка с ал. 3, буква „б“ от НК.
На 3 август 2017 г. дошлите на почивка в България словашки граждани спрели за кратко в аварийната лента на автомагистралата. Видимостта била отлична, а времето – горещо.
Подсъдимият пътувал от пристанище Варна за Каолиново, за да извърши втори курс с доставка на стоки от завода. 55-годишният Стефан Д. бил уморен, тъй като предишната вечер му се наложило да спи в камиона, за да бъде натоварен сутринта. След като доставил стоката на пристанището във Варна, той поел отново за Каолиново.
Липсата на интензивно движение и натрупаната умора притъпили реакциите на шофьора. Много късно той забелязал спрялата шкода в аварийната лента. Последвал удар в лекия автомобил. Заради разликата във височините на МПС-та товарният камион притиснал задната част на колата, счупил конзолата на теглича, който оставил диря на асфалта. Лекият автомобил се завъртял около вертикалната си ос, напуснал пътя и се ударил в ската, а след това се завъртял и около хоризонталната си ос. Едва тогава Стефан Д. предприел спиране на управлявания от него камион.
Пострадалите словашки граждани били настанени за лечение в болницата „Света Анна“ във Варна. Час по-късно по-възрастният Ян Л. починал в шоковата зала. Спътникът му Станислав К. получил няколко средни телесни повреди – счупени ребра, хемоторакс, контузия на гръдния кош и др. Съдебномедицинската експертиза, назначена по случая, посочила, че смъртта на Ян е вследствие на тежка комбинирана гръдна травма с разкъсване на аортата и белите дробове, контузия на сърцето и други тежки увреждания на жизненоважни органи.
Нито починалият водач на лекия автомобил, нито шофьорът на камиона са употребили алкохол. От приложена справка по делото става ясно, че подсъдимият има издадени 3 наказателни постановления и е глобяван два пъти с фиш за нарушения по Закона за движение по пътищата.
Присъдата на Варненския окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативния съд.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЗадигнаха 1 000 евро от офис в Нови пазар
Следваща статияОткриват рехабилитираната отсечка по пътя Търговище – Разград

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here