дом Общество Принцесата на Саксония дари 47 многофункционални легла на МБАЛ Шумен

Принцесата на Саксония дари 47 многофункционални легла на МБАЛ Шумен

0
ДЯЛ

Дарение от 47 мултифункционални легла за МБАЛ Шумен направи д-р Теофана фон Саксен, принцеса на Саксония.
„Леглата са с матраци и шкафчета. В чудесно състояние са, и са подходящи за отделение „Ортопедия“, уточни управителят на болницата д-р Димитър Костов.
Финансовото изражение на помощта е 200 хиляди евро.
„Връзка с Нейно Височество потърсих аз. Оказа се, че шуменска фирма транспортира нейните дарения, предназначени за български болници“, обясни д-р Костов осъществения контакт с принцесата. Той е доволен, че нещата с дарителя тръгнали перфектно, само с един разговор от какво болницата има нужда.
Но посещението на принцесата е повод за продължаване на сътрудничеството, смята той.
В темата влезе и кметът на Шумен Любомир Христов. С шеговит тон той сподели, че принцесата е на път да стане почетен гражданин на Шумен след като дари още 450 легла в здравното заведение, колкото е целият леглови фонд.
„Тя е за първи път в Шумен, но не и за последен. Нашето сътрудничество ще продължи“, категоричен бе кметът.
Стана ясно, че принцесата се е ангажирала с хуманна куаза. От 30 години тя осигурява легла за болници в България. Досега са доставени 3347 легла, заедно с доставеното за МБАЛ Шумен. „Аз работя с две ръце. Нямам някаква мощна фирма, която да стои зад мен. Транспортът е за сметка на получателя на дарението болницата, обясни тя. Доволна от работата с шуменската фирма – доставчик.
Случвало се обаче да изчезнат дарения за лечебни заведения.
Тя избрала шуменската болница, тъй като тя единствена не била получила оборудване от Германия.
В личен план принцесата сподели, че произхожда от семейство, което е огледало на българската история. Прадядо й е руски офицер, пристигнал заедно с руските войски по време на освободителната Руско-турска война. Бил е майор- докладчик на царя. Тренирал е млади момчета от Търново за участие в боевете.
Принцесата не знае дали той е воювал и на Шипка.
Името й Теофана било свързано с знатния й прадядо.
Семейството било изселено в Германия в началото на 50 те години. Бащата има държавни отличия за развитието на икономиката.
Омъжва се за германски принц. Майка е на четири деца.
Нейно Височество отбеляза, че с удоволствие помага на България. Струва ми средства, време, но важното е да се помага.
Акцията в Шумен ми коства 7 дни от живота, каза тя.
„На въпрос на 24shumen.com след като прави дарения за болници у нас има ли информация за здравеопазването, тя отговори, че търси такава информация.
Много неща са в кризисно състояние, затова гледам да се спестят парите, които биха отишли за ново оборудване.
Според нея българските лекари са професионалисти, но както и учителите получавали ниски заплати.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияВдигат двойно глобата за шофиране без книжка
Следваща статияАПИ: След 17.00 ч. днес продажбата на е-винетки ще бъде затруднена

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here