дом Общество Приключи първото издание на Робо академия в Шумен

Приключи първото издание на Робо академия в Шумен

0
ДЯЛ

На 16 ноември приключи със състезание първото издание на Робо академия в Шумен. В академията се включиха 22 ученици от 5 до 9 клас, които бяха разпределени в две групи. По време на състезанието всеки от участниците имаше поставена задача да реализира и програмира електронна схема с помощта на платката Ардуино. Целта на състезанието бе учениците да демонстрират придобитите знания и умения в Робо академията. Участниците направиха и демонстрации с програмирани от тях роботи.
Класирането за двете групи е следното:
1 група:
1 място Николета Георгиева, 6 клас, ППМГ „Нанчо Попович“
2 място Невена Добрева, 6 клас, ППМГ „Нанчо Попович“
3 място Борислав Върбев, 5 клас, Второ ОУ „Д-р Петър Берон“
4 място Димитър Динев, 5 клас, Трето ОУ „Димитър Благоев“
5 място Олджай Февзиев, 5 клас, Трето ОУ „Димитър Благоев“
2 група:
1 място Боян Стоев, 8 клас, ППМГ „Нанчо Попович“
2 място Илкай Али, 8 клас, ППМГ „Нанчо Попович“
3 място Александър Ганчев, 9 клас, ПГМЕТТ „Христо Ботев“
4 място Кристофър Петров, 6 клас, ППМГ „Нанчо Попович“
5 място Мартин Желязков, 8 клас, ППМГ „Нанчо Попович“

Класираните на първите 3 места във всяка от групите получиха грамоти и награди, осигурени от община Шумен – геймърска клавиатура, слушалки и мишка. Класираните на 4 и 5 място получиха поощрителни награди от спонсорите: „НИК Електроникс“ ООД и „Карлсберг България“ АД.
Робо академия се реализира като инициатива на група „Роботика“ към ПГМЕТТ „Христо Ботев“, с финансовата подкрепа на община Шумен и фирми от региона. ПГМЕТТ „Христо Ботев“ любезно предостави учебна база за провеждане на занятията на академията и за състезанието в заключителната част. Ръководител на академията е Денис Исметов, ученик от 11 клас, специалност „Компютърна техника и технологии“ в ПГМЕТТ „Христо Ботев“. Занятията се провеждаха от инж. Недялка Йорданова, учител в същото училище и ръководител на клуба по Роботика. За успеха на академията допринесоха инж. Иван Николов и инж.Татяна Боярова.
Целта на академията бе да събуди интереса на младите хора в нашия град към науката и технологиите, след което те да развиват своя потенциал и за в бъдеще в тази област. Основната дейност на Робо академията бе провеждане на обучения по електроника и роботика за ученици 5 – 10 клас от гр. Шумен.
По време на обучението учениците усвоиха базови познания по електроника, програмиране и роботика. Те се запознаха с платката Ардуино, с основни електронни компоненти, механизми и сензори и усвоиха базово ниво по програмиране на езика Processing (C++). Във втората част от обучението всеки от участниците сглоби робот AlphaBot2 Ar и създаде различни програми за неговото управление. Роботът е снабден със сензори за следене на линия и сензори за измерване на разстоянието.
Робо академията създаде възможност ученици от различни училища на нашия град да направят своите първи стъпки в областта на роботиката. „Програмирането може да бъде и забавно – това се случва, когато се учим да програмираме роботи“. По време на обучението участниците не само усвояваха работата с нови технологии, но те се и забавляваха и имаха възможност да се запознаят с други ученици от града, които имат сходни интереси.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЗалесяват 54 декара с тополи в ловно стопанство „Паламара“
Следваща статияРегионалната здравна инспекция стартира донорската кампания „Да! За живот!“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here