дом Общество Приеха промените в наредбата за записване в първи клас

Приеха промените в наредбата за записване в първи клас

0
ДЯЛ

С пълно единодушие от 35 гласа „за“ общинските съветници приеха предложените от администрацията промени в наредбата за прием на първокласници.
Съветникът от АБВ и член на правна комисия Пламен Петков поиска водещият критерий да бъде изборът на родителя на училище, а при повече заявления от обявените места, да влезе в сила принципът на райониране.
Администрацията обаче остана на първоначалното си становище. То бе подкрепено и от Ема Радушева – директор на СУ „Панайот Волов“. Тя изрази мнението на директорите на 11 училища в общината, които ще приемат първокласници. „Никой не оспорва правото на родителя, но след кандидатстването има ред за удовлетворяване на желанията. В чл. 43 според Наредбата, е отбелязано, че водещ критерий при класирането е близостта до училището“, каза Ема Радушева и уточни, че ако това не действа, има риск някои училища да останат без първокласници.
Зам.-кметът Найден Косев подчерта, че промените в наредбата за прием на първокласници в училищата на територията на община Шумен са съобразени с измененията от пети октомври 2018 година в Наредба 10 на Министерството на образованието и науката за организация на дейностите в училищното образование.
След дебати бе прецизиран и текстът на чл. 24 от общинска наредба, който предвижда в алинея първа да бъде записано, че изборът на училище за кандидатстване на дете в първи клас е според желанието на родителя. В алинея втора бе уточнено, че при повече заявления от обявените бройки влиза в сила записването в най-близото училище по настоящия адрес на детето.
Въвежда се още една възможност за подаване на заявления в електронната система. Те могат да бъдат подадени и на място в община Шумен, като случаите, в които това се налага, са изброени в чл. 13 от наредбата. Децата, чиито братя или сестри до 12-годишна възраст са ученици в същото училище, се ползват с предимство независимо от постоянния/настоящия им адрес.
До 30 март директорите трябва да заявят броя на паралелките, които ще приемат първокласници и деца в пети клас за новата учебна година.
Педагози уточниха, че през миналата година са останали четири незаети паралелки за първи клас. „От години обявените места са повече от децата“, обясниха педагозите и добавиха, че стандарта за броя на учениците в една паралелка в първи клас е 22, а за пети – 26 деца.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПаркоматите в Шумен вече са се изплатили от такси за паркиране
Следваща статияСъветниците вдигнаха заплатата на кмета на 3 000 лева

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here