дом Култура Преславското златно съкровище ще гостува в Лувъра

Преславското златно съкровище ще гостува в Лувъра

0
ДЯЛ

Уникалното Преславско златно съкровище ще участва в изложба в Лувъра в навечерието на председателството на България на Съюза на Европейския съвет. Уточнени са подробности около гостуването на колекцията в Националния музей на Франция, съобщи за 24shumen.com кметът на Велики Преслав д-р Александър Горчев. Стана ясно, че за съдържащите се в него 120 златни украшения – диадеми, огърлици, медальони, пръстени и плочки е отделена специална витрина. И се очаква интерес от туристи към българското средновековно съкровище, датирано към 10 в. С експерти от Франция е уговорено и колекция от Лувъра да гостува в старопрестолния град. Преговаряме за намиране на финансови параметри, които са изгодни и за българската и за френската страна, уточни кметът.
Репортер на 24shumen.com разговаря с него в Деня на българската община. Горчев открои свършеното от Общината, с което той определено се гордее. А именно – подобряване на жизнената среда на населението в града и населените места, осигуряване на подходяща среда за обучение в училище, градини и детски ясли. Възстановяване на спортната зала, което е условие за развитие на спорта във втората българска столица. Другите плюсове – рязко подобряване на уличната инфраструктура във Велики Преслав и уличната мрежа в пет населени места. В социалната сфера също се усеща активната работа от общински специалисти, които са съдействали за настаняване на деца, лишени от родителска грижа в специален център от семеен тип. За възрастните хора ще отвори врати обновена столова в домашния социален патронаж. Условията са ресторантски, уточни д-р Горчев. Общината ще продължи да дофинансира изхранването на 197 човека. Осигурен е топъл обяд и на други 60. През 2018 година списъка на нуждаещите се от храна социално слаби граждани ще бъде увеличен с още 100 човека. Работи се още 17 човека от уязвими групи да бъдат подпомогнати. В момента се реализират два проекта за 445 хил. лева и 230 хил. по Програма „Наука и интелигентен растеж“. Ще продължим дейностите и за подобряване на туристическата инфраструктура, уточни кметът. И открои като постижение завишеният ръст на туристи, от България и чужбина, които са посетили Археологическия музей. Цифрата 30 000 туристи за сезон била надхвърлена.
Галина Минева
24 shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЦентърът по остеопороза във Варна с отстъпки за прегледи на шуменци
Следваща статияШуменец седна зад волана с 1,28 промила алкохол, в Иглика спипаха крадец на ток

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here