дом Култура Преславското златно съкровище – най-интересният музеен експонат за 2018-та

Преславското златно съкровище – най-интересният музеен експонат за 2018-та

0
ДЯЛ

Към Преславското златно съкровище и гостуващата изложба с експонати от Лувъра туристи и гости на старата българска столица Велики Преслав са проявили най-голям интерес през изминалата 2018 година. Това съобщи за 24shumen.com директорът на Археологическия музей Пламен Славов.
С любопитство и интерес е разгледана и друга ценност – златното сърце на съпругата на цар Петър – царица Мария. Уникалното бижу е изработено от висока класа злато, над 23 карата, и е дело на златари от императорските ателиета в Константинопол, според археолозите.
Над 36 хиляди туристи – от България и чужбина са посетили преславския музей през миналата година. Директорът я определя като добра и успешна.
През настоящата година целта е да бъде запазен високият брой посетители, които носят приходи за музея.
Директорът посочи и приоритетите – на 4 и 5 май ще се проведе Събор на средновековното културно наследство „Преславни дни“. Ще бъде представен бита и културата на българите през 9-10 в., Първото българско царство. Клуб „Авитохол“ Варна заедно с клубове „Традиция“ от Шумен и Велики Преслав ще участват в мащабна възстановка с идея да бъде показано въоръжението на българите през този период.
Пред ръководството на музея стои и друга задача – да подменят старите витрини в експозициите тъй като са морално остарели и трудно се обслужват, допълни директорът.
На снимката: Златното сърце на царица Мария
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияХората с увреждания имат право на безплатна винетка, вижте условията
Следваща статияОтпускат до 750 000 евро на общините за градско развитие по европейска програма

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here