дом Политика Премиерът Борисов: Инвестираме нови 1,8 млн. лв. за развитието на археологията в...

Премиерът Борисов: Инвестираме нови 1,8 млн. лв. за развитието на археологията в България

0
ДЯЛ
Снимка: МС

„Продължаваме да подкрепяме развитието на археологията в България. Имаме уникални културно-исторически обекти с огромен потенциал и правителството ще продължи да подпомага тяхното развитие“. Това заяви на днешното правителствено заседание премиерът Борисов.
1,8 милиона лева отпусна днес правителството за 6 значими археологически обекти в страната.
На Българската академия на науките се предоставят 350 000 лева, с които ще се продължат дейностите по археологическото проучване, реставриране и социализиране на праисторическия солодобивен градски център Провадия-Солницата. „Това е едно наистина емблематично място за цялата страна. Привлича много туристи и показва, че нашата земя е наистина една от най-древните в света”, заяви председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски.
300 000 лв. се предоставиха на община Търговище за античния и средновековен град Мисионис.
Останалите обекти са античния град „Хераклея Синтика”, римския град Рациария, средновековния град Перперикон и средновековната крепост Вишеград.
Археологът проф. Николай Овчаров благодари на правителството за предоставените средства. „Всички обекти са с огромен потенциал в областта на културно-историческия туризъм. Това е инвестиция и в бъдещето не само на археологията, а и за икономиката” подчерта проф. Овчаров. Той изтъкна, че има засилени интерес на българските туристи към културно-исторически обекти в страната. „Много се направи в областта на археологията през последните години. Подобри се значително инфраструктурата до и на обектите” изтъкна премиерът Борисов. Той отбеляза, че през годините правителството е отпуснало много средства за реставриране на културни паметници, включително са предоставени такива за развитието на подводната археология.
Правителлството одобри и 100 000 лв. за Българската православна църква за доизграждане на храм „Св. Цар Борис – Михаил Покръстител” в Разград.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОгнеборци спасиха възрастна жена от горяща къща в Шумен
Следваща статияРЗИ: Случаите на COVID-19 в Шуменско спадат на седмична база

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here