дом Общество Премиерът Бойко Борисов откри нова преса във фирма „Алкомет“

Премиерът Бойко Борисов откри нова преса във фирма „Алкомет“

0
ДЯЛ

Нова преса за производство на специални алуминиеви профили от ново високотехнологично поколение откри днес премиерът Бойко Борисов в шуменската фирма „Алкомет“. Заедно с Борисов на церемонията присъстваха вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на финансите Владислав Горанов.
На територията на предприятието гостите бяха посрещнати от собственика на „Алкомет“ Фикрет Индже, кмета на Шумен Любомир Христов, областния управител проф. Стефан Желев и др.
„Благодаря на инвеститорите в Шумен. Днес в града се откриват 100 нови работни места. Каня тези, които говорят за инвестициите в България, да дойдат с мен да ги видят в Кърджали, Шумен и на другите места“, заяви премиерът Бойко Борисов. Томислав Дончев и Владислав Горанов отбелязаха, че инвестицията дава възможност за производство с висока добавена стойност, нещо, към което се стреми родната икономика.
По традиция собствениците на „Алкомет“ превърнаха откриването на новата високотехнологична преса в събитие. В конферентната зала на фирмата присъстваха водещи фигури на стопанския, икономически и политически елит в страната, консулът на Турция в Бургас Нурай Иньонтепе, зам.-председателят на парламента Нигяр Джафер, представители на германската фирма, произвела високотехнологичната преса, депутатът Лиляна Павлова, Стамен Янев – изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции, Радосвет Радев – председател на Управителния съвет на Българската стопанска камара, представители на Българо-турската търговско-индустриална камара и др.

„Започнахме преди 20 години. Имахме трудности. Имахме и мечти. Някои от тях изпълнихме. Днес произвеждаме 70 хиляди тона продукция и имаме оборот от 200 милиона евро. Благодаря на държавните и общинска власти, на работниците, защото успехите постигаме заедно“, заяви пред присъстващите собственикът на „Алкомет“ Фикрет Индже. Той уточни, че новата преса е само първият етап от мащабна инвестиция на обща стойност 69 милиона лева. „През 2020 година очакваме 250 милиона евро оборот. В следващите 3 години имаме нужда от 25 милиона евро инвестиции. След тях „Алкомет“ ще има оборот от над 500 милиона евро и 500 хиляди и тона продукция“, отбеляза още Фикрет Индже и добави, че през 2018 година постъпленията от износ в Европа са 180 милиона евро. От предприятието вече гледат и към износ за Америка.
„Фирма „Алкомет“ е гордост за Шумен, не защото е лидер на Балканите, а защото има дългосрочна програма за инвестиции и нови работни места. Фикрет Индже инвестира не само в нови производства, но и в здраве, култура, спорт, социални каузи“, заяви кметът Любомир Христов.

Новата високотехонологична преса е произведена от германската фирма SMS е най-голямата от всички 6, които са произведени. Тежи 2 500 тона. Има производствен капацитет 100 хиляди тона.
Новата производствена мощност има три основни модула. Линия за непрекъснато леене, която ще заработи след 2 месеца. Нов студено валцов стан, който е 3 пъти по-мощен и по-бърз от стария. Тежи 1 500 тона, а височината му е 18 метра.
Трета част е пресата, която днес бе открита. Съоръжението е по-голямо и по-мощно от всички подобни до момента, които фирмата е произвела.

След „Алкомет“ Бойко Борисов се срещна в село Пристое с десетки тютюнопроизводители от Североизточна България. „Видяхте, че след първата ни среща се изписа много, че не заслужавате помощта, че сами сте си виновни. Направихме изключение за хората от Пристое, Исперих, Силистра и на всички тютюнопроизводители от страната този проблем е решен. Който, мисли че неправилно са ви дадени парите, да дойде и да види как изглеждат ръцете ви от тежката работа и тогава да коментират. Разбрах, че парите се раздават в график“, каза пред присъстващите в залата Бойко Борисов и посъветва земеделските стопани да се застраховат. Заедно с него в Пристое бе и земеделския министър Десислава Танева.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияДобрата новина: Непълнолетната Ива се е прибрала при родителите си
Следваща статияС дъх на стари шапки, дантели и сладко в „Сребровата къща“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here