дом Общество Президентът Радев се срещна с ръководители на образователни институции и интелектуалци в...

Президентът Радев се срещна с ръководители на образователни институции и интелектуалци в Шумен

0
ДЯЛ

В рамките на своето посещение в Североизточна България президентът Румен Радев проведе среща с ръководители на образователни институции, обществени дейци и интелектуалци в град Шумен. Образователната политика следва да се води така, че да не се губи националната идентичност и самосъзнание, усещането за общност и вярата в собствените възможности, беше позицията на участниците в срещата, съобщиха от пресцентъра на държавния глава.
Президентът и обществените дейци се обединиха около тезата, че на България е необходима целенасочена и дългосрочна държавна политика в образованието, която да залага не само на придобиването на знания, а и на възпитанието на младото поколение.
Представителите на образователните институции призоваха държавната политика в образованието да бъде съобразена и с нуждите на местните общности. „Оттук, от Мадара, Плиска и Преслав, започва България, а няма достатъчно свободни бройки дори и за археология“, отбелязаха представителите на образователните институции в региона. „Навсякъде в света археологията и представянето на националното културно-историческо наследство е част от икономиката, докато в България все още липсват достатъчно усилия на държавата в тази посока“, каза Румен Радев. „Трябва да има национален план за популяризиране на всички тези археологически обекти“, добави президентът.
Участниците в срещата откроиха традициите на преподаване и международните успехи на младите хора от Шумен в областта на информатиката и точните науки. Румен Радев отново подчерта необходимостта вместо да се ангажира с изграждането на бензиностанции, държавата да инвестира в бъдещето на младите хора, като създаде в областните градове центрове за безплатно извънкласно обучение по информационни технологии, компютърен дизайн и други перспективни дисциплини, което вече се прилага в редица страни по света.
„Няма как да вървим напред и да сме конкурентни в дигиталната епоха, ако не инвестираме в младите хора“, заяви президентът Радев.
След срещата си с обществените дейци в Шумен държавният глава посети село Мадара и заедно с кмета Неделчо Неделчев разгледа скалния релеф „Мадарски конник“ и скалния параклис „Св. Пантелеймон“.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияХоджа Айлин, ходжа Биргюл, Цветан Цветанов: Предсрочни избори в България няма да има!
Следваща статияОткриха XXI „Планинско изкачване Шумен“, 49 екипажа стартират утре

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here