дом Общество Президентът Радев отличи д-р Бисерка Йовчева с грамота „Джон Атанасов“

Президентът Радев отличи д-р Бисерка Йовчева с грамота „Джон Атанасов“

0
ДЯЛ

Д-р Бисерка Йовчева бе удостоена с грамота „Джон Атанасов“ в категория „Вдъхновител и създател на таланти“. На специална церемония днес в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 Йовчева получи отличието лично от президента на Република България Румен Радев.
Наградата „Джон Атанасов“ е президентска инициатива. Тя има за цел да отличи най-успелите млади български изследователи в областта на компютърните науки.
Тази година отличието се връчва в категория „Вдъхновител и създател на таланти“ , а Бисерка Йовчева е първият носител. Преподавателката в Шуменския университет е вдъхновител и създател на над 1 900 състезателя по информатика. Държавният глава награди д-р Бисерка Йовчева, главен асистент в Катедрата по компютърна информатика в Шуменския университет. Тя е доктор по методика на преподаването по информатика. Бисерка Йовчева е и един от треньорите на българския отбор по програмиране. В Школа „А & Б“ в Шумен тя обучава и тренира млади програмисти от цялата страна – дистанционно и на място.
Учениците от школата са завоювали 49 златни, 40 сребърни и 44 бронзови медала от национални състезания. Младите програмисти, обучени в нея са донесли на страната ни 15 златни, 30 сребърни и 19 бронзови медали от международни състезания. Д-р Йовчева, заедно с проф. Красимир Манев и Елена Маринова от „Мусала Софт“ е инициатор на EJOI – първата европейска младежка олимпиада по информатика.
Снимка: Личен архив на д-р Бисерка Йовчева
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияIn memoriam: Почина художникът Румен Михайлов
Следваща статияПрогнозата: Облачно и студено време

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here