дом Общество Президентът Радев: Готов съм със служебно правителство!

Президентът Радев: Готов съм със служебно правителство!

0
ДЯЛ

Решенията на Конституционния съд не се коментират, те се изпълняват. Особено когато са ясни и еднозначни. Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев по повод решението на Конституционния съд, за което 24shumen.com писа, и което гласи, че президентът не може да бъде разследван и подслушван.
Всеки, който използва конституцията и законите за атака на други институции, трябва да си носи своята отговорност, коментира още държавният глава.
По повод изтеклия вчера разговор, за който се предполага, че е между премиера Борисов и вицепремиера Томислав Дончев, Радев каза: „Този разговор ясно показа кой е поръчителят на цялата очерняща кампания, която се води спрямо президентската институция. Жалкото е, че в паническите опити за лично спасение министър-председателят Борисов завлича цялата своя партия и всички свои съпартийци на дъното. Там има много почтени хора и сега те трябва да носят чуждия позор.“
Отдавна съм заявил, че призивите на премиера за диалог и единение са измамни, защото той едно говори пред камерите, но по телефона дава съвсем други указания.
Винаги съм призовавал за спазване на законите, отговори Радев на въпрос дали одобрява новите форми на протест с блокиране на кръстовища в столицата. Но когато самият премиер системно гази и законите, и конституцията, и обществения договор, какво очаквате вие от гражданите, които са решили, че повече така няма да живеят и искат да си върнат държавата, допълни той.
Що се отнася до протестите – преживяваме исторически дни, и тази история се пише от всички българи от всички възрасти. Хората са на площадите, скандират „Мутри вън“, набира се огромна обществена енергия и не виждам сила, която може да й противостои. Затова този процес е необратим. Всяко упорство на кабинета и главния прокурор само ескалира кризата, предупреди Радев. И напомни, че отдавна е призовал и Борисов, и Гешев да си подадат оставката, защото „няма друг изход от тази ситуация“.
Тези протести отварят пътя към бъдещето на България – това е нашият шанс тук и в момента. И каквито и искания да се поставят, има приоритети, ако искаме тази обществена енергия да доведе до някакъв резултат, коментира още държавният глава. И поиска честни избори с машинно гласуване, както повелява законът.
Служебното правителство е ясен конституционен инструмент. И ако някой се страхува от конституцията, това означава ли, че трябва да я отменим, коментира президентът.
Запитан дали е готов със служебно правителство, Радев отговори: Готов съм. Моята професия ме е научила да бъда готов. И мога да ви кажа, че аз се гордея с моята професия, но уважавам и всички други, включително и тази на българските пожарникари, които вършат една много рискова и високо отговорна дейност.
Снимка: Архив
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПравителството с нови важни решения на извънредно онлайн заседание
Следваща статияЗа 30 минути затварят част от улица „Съединение“ в Шумен на 31 юли

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here