дом Общество Предложение: Увеличават броя на потребителите на „Обществена трапезария” в Шумен

Предложение: Увеличават броя на потребителите на „Обществена трапезария” в Шумен

0
ДЯЛ

Увеличаване броя на потребителите на „Обществена трапезария” от 90 на 110 и оклада за храна на едно лице от 1,20 на 2,00 лева предлага в докладна кметът на Шумен Любомир Христов.
Необходимите средства да се осигурят в рамките на определения бюджетен кредит за финансиране на Обществената трапезария по функция „Социално осигуряване, подпомагане и грижи” за 2020 година.
Предложението е направено с цел предоставяне на по-качествена услуга, подобряване качеството на живот, осигуряване на помощ и подкрепа на повече хора в затруднено положение от Шумен.
Документът ще бъде обсъден на предстоящата сесия на Общинския съвет.
Социалната услуга в общността “Обществена трапезария” е общинска дейност в структурата на Домашен социален патронаж, за подпомагане на лица с ниски доходи, безработни, бездомни, самотни възрастни и болни хора. Услугата се изразява в осигуряване на безплатна храна, обедно ястие и хляб – на лица, които не са в състояние сами или с помощта на близки да осигурят потребностите си от храна. Функционира от 1 юли 2006 година, с капацитет 50 лица и оклад от 0,80 лв. за храна за едно лице, в база на ул. “В.Левски“ №4.
От 1 юни 2014 г. с Решение №715 на ОбС-Шумен е определен нов оклад от 1,20 лв. за храна за едно лице, ползващо социалната услуга и брой на потребителите 90 лица. От тогава до настоящият момент стойността на хранителните продукти, които се влагат в приготвяните ястия продължава да се покачва, а нуждаещите от тази подкрепа лица също се увеличават.
В края на настоящата година приключва реализацията на Проект „Осигуряване на топъл обяд в община Шумен“, стартирал през 2016 г. и финансиран от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица по Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане 2014-2020 г. Със средства от общинския бюджет се осигуряват заплатите на персонала.
С всяка изминала година броя на лицата, нуждаещи се от тази социална услуга се увеличава. Услугата е социално значима и от нея ежегодно се възползват повече от двеста лица, изпаднали в нужда. Има лица, които отговарят на критериите за ползване на социалната услуга, одобрени са за ползватели, но поради запълнения капацитет се включват в списък на чакащи лица.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статия3,52 лева за кубик вода в Шумен от 1 януари, предлага КЕВР
Следваща статияОкръжният прокурор на Шумен Маргарита Георгиева е отличена със знак „За заслуга“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here