дом Култура Предложение: Изграждат нов Туристически информационен център във Велики Преслав

Предложение: Изграждат нов Туристически информационен център във Велики Преслав

0
ДЯЛ

Общинският съвет да вземе решение за стартиране на процедура за сертифициране на Туристически информационен център във Велики Преслав, предлага кметът инж. Янко Йорданов.
В докладна той посочва и аргументите: Общината разполага със значими туристически ресурси и уникално културно-историческо наследство, чието правилно и ефективно използване може да я превърне във водещ туристичеки център.
В културно-историческото наследство, базирано освен на веществени паметници (археологически, етнографски и религиозно-култови обекти и забележителности), като туристически ресурс се открояват и традиционните обичаи и народните празници, чествани на територията на общината. Някои от тях, в съчетание с интересните културно-исторически паметници, могат да бъдат популяризирани за привличане на туристическия интерес и за развитието на културно-познавателния и развлекателния туризъм.
Към настоящия момент туристическият поток, насочен към община Велики Преслав е с транзитен характер и това дава отражение върху по-ниската ефективност от ползване на предлагания туристически продукт. Една от причините за това е недостатъчно добре провежданата политика на местната власт за маркетингова и рекламна дейност, за по-голяма подкрепа на инвестиционни инициативи в сферата на туризма, посочва градоначалникът.
Една от стъпките за привличане на туристически интерес е да бъдат създадени Туристически Информационни Центрове, които да популяризират туризма в нашата община, категоричен е той.
През 2014 г. общинска администрация изгражда обект (сграда) с предназначение „Туристически киоск за информация и услуги“ (бел. на ред. киоск – информационни терминали, подходящи за информационна, рекламна цел и дори забавление. Те са изключително адаптивни към различни бизнес среди, защото предоставят разнообразни начини за монтаж и взаимодействие със съдържанието).
Вносителят припомня, че настоящият Туристически информационен център (ТИЦ)не е регистриран по надлежния ред, тъй предходното ръководство на общината е допуснало да не се предприемат мерки за регистрирането и функционирането на ТИЦ, съответно и да се привличат повече туристи.
Към настоящия момент услугите, които се предлагат в центъра са свързани с дейността на Археологически музей „Велики Преслав“. Служителите, които работят в центъра са осигурени от дофинансираните бройки на музея. В общинска администрация не са открити документи, които да удостоверят по какъв начин този център е даден за управление от Археологически музей „Велики Преслав“.
Съгласно Закона за туризма (чл. 58) „Туристическите информационни центрове“ се създават с цел информационно обслужване на туристите, реклама и популяризиране на туризма на съответната територия. Те се свързват в национална мрежа, функционираща въз основа на единни стандарти. Включването на туристическите информационни центрове в националната мрежа е доброволно и се извършва при условията и по реда на Наредба № 2 от 26 октомври 2015 г. за единните стандарти и за организацията на дейността на туристическите информационни центрове (ТИЦ) и Националната мрежа на туристическите информационни центрове, независимо от статута и правноорганизационната форма на лицата, извършващи дейността в туристическите информационни центрове. Само центрове, които са част от националната мрежа, могат да се обозначават като „туристически информационен център“, отбелязва вносителят на докладната, която ще бъде разгледана и обсъдена на предстоящата сесия на Общинския съвет на 23 юни.
ОбС възлага на кмета да подаде необходимите документи пред Министерството на туризма относно стартиране на процедура за сертифицирането на „Туристически киоск за информация и услуги“, като Туристически Информационен Център.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОбщина Нови пазар обяви конкурс за директор на Дома за стари хора
Следваща статияЗъболекар оказа първа помощ и спаси живота на припаднал на улицата мъж

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here